Parlamentul a decis revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului
Galerie foto
Dezbaterile din plen au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.
Astfel, s-au înregistrat 247 de voturi ”pentru”, 32 ”contra”, zero abțineri, iar un parlamentar nu a votat.
Ar urma să preia funcția de Avocat al Poporului Gyula Fabian, fost procuror, propus de UDMR.
Social-democrații au anunțat deja că vor contesta demersul puterii, la Curtea Constituțională.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut că nu există niciun element care să justifice revocarea Avocatului Poporului şi a precizat că social-democraţii vor ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului în cazul Renatei Weber.
"Pe procedură, nu există niciun fel de element care să justifice revocarea Avocatului Poporului. Prin urmare, vom ataca la Curtea Constituţională acest vot dat în plenul Camerelor reunite. Singurul motiv pentru care coaliţia majoritară doreşte şi se grăbeşte să revoce Avocatul Poporului este unul foarte simplu. De la începutul acestei guvernări, v-aţi luat la trântă cu toată lumea - cu pensionarii, cu doctorii, cu profesorii, cu agricultorii, mai nou cu copiii şi zilele acestea urmează să daţi o ordonanţă de urgenţă de anulare a majorării alocaţiilor. Practic, vă luaţi la trântă cu poporul şi vreţi să nu mai aibă niciun fel de apărător", a spus Simonis în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit Agerpres.
Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat raport de admitere, cu majoritate de voturi, solicitării PNL, USR PLUS şi UDMR pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber.
În cererea de revocare, partidele din coaliţia de guvernare susţin că, în calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.
Întrebat cum comentează faptul că Weber a spus că Parlamentul nu poate vota raportul de activitate al Avocatului Poporului, ci doar să îl dezbată, președintele PNL Ludovic Orban a spus:
"Asta este un subterfugiu procedural. Noi am votat un raport al Comisiilor juridice reunite care evidenţiază încălcări ale Constituţiei, ale legilor ţării care au fost săvârşite de Avocatul Poporului. Votul de astăzi va fi o fundamentare pentru revocarea Avocatului Poporului"
Liderul PNL a menţionat că îi reproşează lui Renate Weber încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. El a precizat că, până la finalul sesiunii parlamentare, va exista un nou Avocat al Poporului.
Orban: Până la sfârşitul sesiunii parlamentare vom numi un nou Avocat al Poporului
Revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului a fost făcută în conformitate cu procedurile constituţionale, urmând ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să fie numită o nouă persoană în această poziţie, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
"Astăzi, în baza raportului întocmit de Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi are un raport al Comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituţiei şi legislaţiei care au stat la baza revocării", a declarat Orban la finalul şedinţei Camerelor reunite ale Parlamentului.
El a adăugat că săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, "o procedură care este prevăzută în Constituţie, în lege, în regulamentele comune".
"Vom derula această procedură astfel încât, până la finalul sesiunii parlamentare, să reuşim în cadrul unei şedinţe comune a celor două Camere ale Parlamentului numirea unui Avocat al Poporului. (...) Când vom lua decizia, o vom face publică. (...) Nu este nicio încălcare a statului de drept", a adăugat Orban.
Parlamentul a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020.
Renate Weber susţine, într-un comunicat de presă, că respingerea rapoartelor nu duce, însă, la demiterea sa şi acuză încălcări ale Constituţiei în procedura de demitere.
Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: avocatul poporului , renate weber , Parlament
Dată publicare: 16-06-2021 10:23