Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analist politic, despre cum s-a ”fragilizat” poziția lui Dragnea după revocarea lui Kovesi: ”Iohannis l-a lăsat în offside”

Analistul politic Cristian Pârvulescu afirmă că decizia președintelui Iohannis îl lasă "în offside pe Dragnea, poziția lui fragilizându-se tot mai mult".

"Faptul că purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale este cel care a transmis informația că a fost semnat decretul de revocare a șefei DNA, sugerează că președintele nu face altceva decât să pună automat în aplicare o decizie și că nu are libertate de alegere.

Sunt două elemente care au contribuit la decizia de luni: prima ar fi scrisoarea pe care președintele Comsiei de la Veneția a trimis-o, în care s-a subliniat că decizia CCR este obligatorie.

Iar al doilea lucru care, însă, a contat în decizia președintelui a fost discuția din coaliție privind suspendarea.Nu aș putea să spun că președintele a răspuns unui șantaj politic.

Este o decizie tactică, dar nu strategică. Tactică deoarece îl lasă pe Liviu Dragnea în offside. Singura soluție a lui Dragnea în războiul pe care îl ducea pentru supraviețuirea politică era suspendearea președintelui. 

Citește și
tudorel toader
Ministerul Justiţiei a publicat răspunsul primit de la OCDE referitor la Drago Kos

Nu exista un acord politic foarte clar în interiorul coaliției. Ar fi fost foarte complicat pentru ALDE să se împotrivească propunerii de suspendare a președintelui dacă el nu ar fi semnat decizia de revocare a șefei DNA.

Există o serie de jocuri politice care se pot face și care îl pot fragiliza pe Liviu Dragnea. Din acest moment, poziția lui este tot mai fragilă.

Este obligat să treacă la defensivă și din acest punct de vedere grupările din interiorul partidului care sunt nemulțumite pot prelua inițiativa și să aducă în discuție condamnarea din prima instanță primită în dosarul anagajărilor fictive din cadrul DGASPC Teleorman", a declarat Cristian Pârvulescu.

De asemenea, analistul politic a subliniat că bătălia anti-corupție "continuă", adăugând că mai există o serie de elgi care pot asigura independența justiției. 

"Strategic, este o problemă legată de continuarea luptei împotriva corupției, ceea ce îngrijorează pe toată lumea.

Doamna Kovesi spune că politicienii încearcă să blocheze lupta anti-corupție, lucru care este vizibil. Problema, însă, nu este Laura Codruța Kovesi, ci dacă DNA-ul va mai rămâne la fel de eficient după ce dispare, iar lovitura politică care s-a dat instituției a fost un avertisment adresat procurorilor. Urmează avertismentul adresat judecătorilor care dau sentințe care sunt inacceptabile, si de aici până la a vedea că paranteza luptei anti-coruptiei este de domeniul istoriei nu este decât un pas.

Dar bătălia se dă.

Aici, din punct de vedere strategic, nu sunt foarte clare urmările: ce intenționează președintele să facă, ce poate să facă Opoziția, dar încă există o serie de legi, statutul magistratului, de exemplu, contestată la CCR, și care ar putea fi de decizia CCR astfel transfomate astfel încât să susțină independeța justiției.

Bătălia nu e încheiată, partea ei politică care ține de Parlament este pentru moment epuizată, dar, dacă sunt declarate anumite prevederi neconstituționale, s-ar putea întoarce în Parlament și să fie reluată. Mai este un element important si anume, avizul Comisiei de la Veneția privind legile justiției, sugestia care a fost făcută.

Cred că Iohannis a vrut să sugereze că este obligația tuturor ca de a se încadra în acest spațiu normativ și cutumial.

Suntem în plină confuzie și nu este foarte clar că se va reuși o nomializare care ar putea continua politica anti-corupție care a fost pusă în aplicare de DNA, dar s-ar putea întâmpla. Deci, depinde de foarte multe necunoscute.

Faptul că poziția lui Dragnea se fragilizează, atât în partid, cât și în interiorul coaliției ar putea crea o serie de fisuri care să destabilizeze majoritatea actuală. Dacă Dragnea a mizat totul pe întoarceera opiniei publice prin suspendare, atunci a pierdut", a declarat analistul politic.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat luni dimineață că președintele Iohannis a semnat astăzi decretul de revocare a Laurei Kovesi din funcția de procuror șef DNA.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a emis astăzi ordinul de delegare în această funcție pentru Anca Jurma, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, potrivit unui comunicat al ICCJ.

În cadrul conferinței de presă, urmată anunțului revocării,  Kovesi le-a mulţumit colegilor săi din DNA şi tuturor procurorilor din Ministerul Public pentru curajul şi profesionalismul lor.

”Dragi colegi, nu abandonați, continuați să vă faceți treaba. În final, am un mesaj pentru cetățenii României: corupția poate fi învinsă, nu abandonați! Vă mulțumesc pentru tot ce am făcut împreună!”

Colegii din DNA care au asistat la declarațiile susținute de Kovesi și au aplaudat-o pe aceasta la final.

Laura Codruţa Kovesi a avut şi un mesaj pentru cetăţenii României: “Corupţia poate fi învinsă, nu abandonaţi”.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult