Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imaginea lui Trump, folosită electoral în România. Reacția unui american când a văzut un afiș cu el în București

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe lângă formațiunile politice deja consacrate, în ultima perioadă au apărut noi partide politice care s-au pregătit cum au putut mai bine pentru alegerile din acest an.

Pentru le creşte notorietatea rapid, unii din cei care le-au creat au decis să folosească imaginile unor personalități cunoscute contemporane sau chiar istorice.

Afișele electorale, dar și mesajele din social media îi au protagoniști, pe lângă candidați, pe Decebal și pe Mihai Viteazu, și chiar Donald Trump. Legea nu interzice explicit folosirea figurilor istorice în promovare politică.

Imaginea lui Donald Trump, la o dimensiune considerabilă, le stârnește curiozitatea celor care trec prin zonă. Un american, cu origini în România, a rămas surprins.

American: „M-am oprit pentru că am rămas uimit să văd în România poza lui Trump. Sunt alegeri și acolo de președinte și am vrut să aflu mai multe despre asemănările dintre partidul republican de aici și cel din America. Habar nu am…”

Președintele Partidului Republican din România este Marian Cucșa, fost deputat. L-am întrebat dacă a solicitat acordul sau a plătit pentru a folosi imaginea lui Donald Trump.

Marian Cucșa, președintele Partidului Republican din România: „Nici pomeneală, pentru că la urma urmei suntem republicani și noi sunt republicani și ei și vorbim despre curentul republican.”

Mai mult, președintele partidului republican susţine că astfel de practici sunt folosite peste tot în lume.

Marian Cucșa, președintele Partidului Republican din România: „Îmi doresc ca în momentul în care vorbești că ești patriot să fii asociat direct că ești republican, la fel cum este în SUA. În State când un cetățean american spune că e patriot automat este asociat cu Donald Trump și cu echipa republicană.”

Pe de altă parte, au apărut și partide care se folosesc de imaginea lui Decebal și chiar Burebista.

În acest caz, probabilitatea ca acele partide să fie date în judecată sau reclamate sunt inexistente.

Nu există o lege clară care să interzică folosirea imaginii unor personalități istorice sau prezente. Probleme pot apărea doar atunci când partidul în cauză este dat în judecată de persoana a cărei imagine a fost folosită. Dar în cazul figurilor istorice, cum ar fi Decebal, Mihai Viteazul sau Iancu de Hunedoara legea nu poate fi aplicată.

Totuși, restricții sunt pentru cei care folosesc simbolurile altor partide sau cei care defăimează anumite culte religioase. Dar în puţine situaţii.

De exemplu, Partidul Neamului Românesc are ca simbol Crucea Sfântului Andrei, iar mesajele postate pe Internet sunt cu tentă religioasă.

Tribunalul din București a decis că simbolul politic poate fi folosit pentru că nu a încălcat niciun articol de lege.

Andrei Țăranu, sociolog: „Multe din partidele daciste, partidele acestea cu Vlad Țepeș, partide care fac apel la istorie, își au publicul lor din nefericire. Din această mare incredibilă de fake news-uri există și istorii contrafăcute. Istorii care, cele mai multe dintre ele sunt reconstruite mai degrabă pe baza unor filme făcute de Sergiu Nicolaescu.”

Partidele politice mai au timp până pe 17 octombrie să adune semnăturile necesare pentru a putea participa la alegerile parlamentare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult