România are un nou Guvern. Lider grup parlamentar: ”Slavă Domnului că s-a încheiat!”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Odată cu formarea ''Coaliției Naționale pentru România'', PNL a cedat jumătate dintre portofolii Partidului Social Democrat.
"A fost nevoie să se treacă peste orgolii mari și mici, ca să se ajungă la votul de învestire de astăzi", a explicat președintele Klaus Iohannis.
Noua coaliție - care are în spate trei sferturi dintre parlamentari - s-a angajat să modifice Constituția și să reformeze țara. Pentru început, trebuie să aloce rapid bani, printr-o rectificare bugetară, pentru a plăti pensiile și salariile.
Investirea Guvernului Ciucă cu 318 voturi ”pentru” vine dupa 80 de zile de criza politică.
Cu o majoritate confortabilă, liberalii și social democrații și-au instalat Guvernul la Palatul Victoria. Cei 20 de miniștri au depus jurământul de învestire la Palatul Cotroceni, după ce au fost votați de Parlament.
Înainte de acest moment, președinții celor trei formațiuni care susțin guvernarea au parafat înțelegerea în spatele ușilor închise, fără presă, după care au spus pe rând că NU le este rușine cu nouă alianță.
"A fost nevoie să se treacă peste mai multe orgolii, și mai mari și mai mici, pentru a ajunge la votul de încredere de azi", a explicat șeful statului asocierea dintre PNL și PSD.
Nicolae Ciucă, premierul desemnat: ”Ne aflăm astăzi într-un moment mult așteptat de toți românii, în care putem să oferim stabilitate și predictibilitate. Am trecut peste lucrurile care ne separă și am găsit lucrurile care ne unesc.”
Marcel Ciolacu, președinte PSD: "PSD trebuia să facă o alegere în acest moment. Iar alegerea era următoarea: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă? Sau ne vom folosi priceperea și experiența pentru a opri chiar acum prăbușirea. Nu voi minți niciodată că am învins pandemia. Nu putem face asta și în niciun caz singuri.”
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL: "Timp de 2 ani, partenerul nostru trăgea frâna de mână. Astăzi, soluția pragmatică e guvernarea cu PSD".
George Simion, co-președinte AUR: ”Unde s-a ascuns Florin Cîțu? Nu-l văd? Îi este frică, este jenat, poate intră în depresie. Unde e micuțul, unde s-a ascuns Florin Cîțu? Probabil este cu domnul Klaus Iohannis.”
Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale: ”Slavă Domnului că s-a încheiat!" Niciodată în 25 de ani nu am trecut printr-un an ca cel care, slavă Domnului s-a încheiat!”
Iar pe holurile Parlamentului, trei activiști dintre cei care ieșeau în stradă la protestele anti PSD, au protestat.
Cronologia evenimentelor, joi, 25 noiembrie:
►Ciucă: Decizia alianţei dintre PNL şi PSD - foarte bună, ţinând cont de situaţia României
►Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru numirea Guvernului României
►A început votul pentru Guvernul propus de Nicolae Ciucă
►Dragu: Programul de guvernare, slab şi incoerent; conţine măsuri existente, bâlbe şi inadvertenţe
►Violeta Alexandru: PNL a trădat electoratul; la fel a făcut şi PSD
►Simion, către Ciolacu: Unde s-a ascuns Cîţu? Îi e frică, poate intră în depresie
►Ciucă: Guvernul pe care îl propun va garanta stabilitatea şi dezvoltarea României
UPDATE ora 15.25. S-a încheiat ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului.
UPDATE ora 15.00. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului a început la Palatul Cotroceni.
UPDATE ora 14.20. Premierul învestit Nicolae Ciucă a declarat, joi, cu privire la criticile conform cărora alianţa dintre PNL şi PSD trădează rezultatul alegerilor şi electoratul, că este o decizie politică 'foarte bună', ţinând cont de situaţia în care se află România.
El a spus că liderii partidelor din alianţă îşi asumă acordul politic.
"Cum nu vor să şi-l asume? Din moment ce l-au semnat şi l-au asumat", a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat în legătură cu faptul că acordul politic a fost semnat de liderii PSD, PNL, UDMR şi minorităţi fără să fie public şi că se pare că niciun partid din alianţă nu vrea să şi-l asume.
Legat de faptul că i s-a reproşat că alianţa dintre PNL şi PSD trădează rezultatul alegerilor, Ciucă a spus: "Este o decizie politică şi, ţinând cont de situaţia în care ne găsim, cred că a fost o decizie foarte bună. Decizia pe care am luat-o este pentru electorat".
Acordul politic între PSD, PNL, UDMR şi minorităţi a fost semnat, joi, într-o ceremonie desfăşurată în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, care nu a fost publică.
UPDATE ora 14.00. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 25 noiembrie 2021, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:
• Nicolae-Ionel Ciucă - prim-ministru • Sorin Mihai Grindeanu - viceprim-ministru, ministrul Transporturilor și Infrastructurii • Kelemen Hunor - viceprim-ministru • Adrian Câciu- ministrul Finanțelor • Lucian Nicolae Bode - ministrul Afacerilor Interne • Bogdan Lucian Aurescu - ministrul Afacerilor Externe • Marian-Cătălin Predoiu - ministrul Justiției • Vasile Sebastian Dîncu - ministrul Apărării Naționale • Florin Marian Spătaru - ministrul Economiei • Virgil-Daniel Popescu - ministrul Energiei • Adrian-Ionuț Chesnoiu - ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale • Tánczos Barna - ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor • Cseke Attila-Zoltán - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației • Dan Vîlceanu – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene • Marius-Constantin Budăi - ministrul Muncii și Solidarității Sociale • Alexandru Rafila - ministrul Sănătății • Sorin-Mihai Cîmpeanu - ministrul Educației • Constantin-Daniel Cadariu - ministrul Antreprenoriatului și Turismului • Florin-Claudiu Roman - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării • Gabriela Firea - ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse • Lucian Romașcanu - ministrul Culturii • Novák Carol-Eduard - ministrul Sportului
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc astăzi, 25 noiembrie 2021, ora 15:00, la Palatul Cotroceni
UPDATE ora 13.10. Guvernul Ciucă a primit votul de încredere al Parlamentului, înregistrând 318 voturi favorabile, în condiţiile în care erau necesare cel puţin 234 astfel de voturi. ”Împotrivă” au fost înregistrate 126 de voturi.
Votul a fost secret, cu bile.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere va fi înaintată de îndată şefului statului, spre a proceda la numirea Guvernului.
Premierul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului urmează să depună individual, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, jurământul de credinţă.
UPDATE ora 12.07. Deputaţii şi senatorii au început votul, joi, în plenul reunit, cu privire la programul de guvernare şi lista miniştrilor Cabinetului Nicolae Ciucă.
Votul este secret cu bile şi se acordă atât pentru programul de guvernare, cât şi pentru lista miniştrilor.
Pentru ca Executivul să fie învestit, este nevoie de voturile favorabile ale majorităţii parlamentarilor, respectiv 234 de voturi "pentru".
UPDATE ora 12.03. Senatorul USR Anca Dragu a declarat, joi, în plenul reunit al Parlamentului că programul de guvernare propus de coaliţia PSD-PNL-UDMR ar fi "slab şi incoerent", conţinând "măsuri existente în legislaţie, bâlbe şi inadvertenţe".
"Vă mărturisesc că în cei peste 20 de ani de activitate ca economist am parcurs zeci de programe de guvernare în România, cât şi în alte ţări din Europa. Nu-mi aduc aminte să fi văzut un program atât de slab şi incoerent. În schimb, am găsit măsuri existente în legislaţie, bâlbe şi inadvertenţe", a afirmat aceasta.
În cadrul şedinţei pentru învestirea Guvernului, Dragu a atras atenţia asupra faptului că în programul viitorului Cabinet este propusă majorarea salariului minim de la 1 ianuarie, dar că "această majorare este deja în legislaţie". Ea a adăugat că în acelaşi program este vizată majorarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii până la 4,75%, "după ce tot PSD a redus contribuţia" de la 6%.
"Se prevede reducerea cotelor de contribuţii pentru sănătate în condiţiile unei pandemii şi ale unui sistem deja subfinanţat. Se prevede maximizarea randamentelor economice în companiile de stat, dar în realitate, presa a relatat cum toate companiile de stat au fost împărţite politic, cu dedicaţie pentru clientela de partid", a spus ea.
Conform Ancăi Dragu, creşterea pensiilor "a copiat modelul de Black Friday", ajungând de la o creştere de 40% promisă de PSD la "un biet 10%", care va fi erodat de inflaţie.
"Mă aşteptam ca astăzi să fie supuse votului în Parlament o listă de miniştri şi un program de guvernare care să cuprindă măsuri ferme de întărire a statului de drept, de luptă împotriva corupţiei şi de garantare a unui sistem de justiţie independent, dar şi pentru dezvoltarea sustenabilă a României. Avem de-a face, în realitate, cu opera pusă în scenă de două partide cu aceleaşi mentalităţi învechite şi retrograde, care promovează modelul statului captivat, unite conjunctural pentru a pune mâna pe părţi cât mai grase din ciolan şi de a împărţi cu lăcomie banii din PNDL 3 şi PNRR", a precizat ea.
UPDATE ora 11.57. Deputatul neafiliat Violeta Alexandru a declarat, joi, în plenul Parlamentului, că PNL "a trădat" şi "a minţit" electoratul prin faptul că a ales să guverneze cu PSD, adăugând că şi social-democraţii au procedat la fel, după ce anterior i-au acuzat pe liberali că "au vândut ţara".
"Vreau să le spun foştilor mei colegi că politica este despre onoare şi despre cuvânt. Când îi spui omului că PSD este 'ciuma roşie' şi este cel care a distrus România şi ai sperat ca omul şi unii ţi-au dat votul pentru acest lucru, ceea ce faci acum este minciună, iar eu nu sunt parte din această minciună. La fel a făcut şi PSD - a înjurat PNL, a vorbit urât despre PNL a spus că a vândut ţara şi toţi ce vă puteţi imagina. Aţi minţit electoratul atunci când le-aţi cerut votul. Este o trădare a încrederii oamenilor în noi, în liberali, în PSD - pentru electoratul lor. Să ştiţi că nu suntem toţi la fel. Nu este totul despre bani şi despre aruncat cu banii publici în stânga şi în dreapta sub stindardul de investiţii. Acei bani nu sunt ai PSD şi nici ai PNL, sunt banii oamenilor care muncesc în această ţară, iar electoratul liberal ştie cel mai bine că, dincolo de aruncat cu banii în stânga şi în dreapta, contează cuvântul, contează ceea ce îi spui omului când te uiţi în ochii lui şi îi ceri votul şi încrederea pentru a putea face ceva în această ţară. Aţi minţit, stimaţi colegi de la PNL, i-aţi minţit pe români şi acest lucru ne va costa, pentru că şi-au pierdut încrederea în guvernarea de dreapta şi aceasta este exact ceea ce aţi făcut astăzi, trădându-i pe români", a spus Violeta Alexandru la şedinţa de învestire a Guvernului Ciucă.
Ea i-a criticat pe unii parlamentari liberali pentru faptul că au aplaudat la discursurile susţinute de social-democraţi în această şedinţă a Parlamentului.
"Mă uitam la Florin Roman cum îl aplauda pe domnul preşedinte Ciolacu. Această imagine o să-mi rămână multă vreme. Mă uitam la colegii mei liberali, cărora le spuneam: 'Vă place cum domnul Ciolacu la fiecare frază vorbeşte despre PSD, nu despre Guvern, PSD face, are grijă de antreprenori, are grijă de români, PSD este alături de dumneavoastră'?. Liberalii de la PNL aplaudau! Nu suntem toţi la fel, stimaţi români, chiar nu suntem toţi la fel. Există ceva ce banii publici nu vor putea cumpăra niciodată: coloană vertebrală, onoare şi respectul pentru cuvântul dat. Sunt om care a stat în piaţă pe frig împotriva domnului Grindeanu, pe care PNL l-a acceptat în guvern. Lucian Bode aplauda când PSD susţinea discurs, Florin Roman, care este lângă Gabriela Firea, cea care îi spunea preşedintelui Iohannis că nu are o familie normală pentru că nu are copii, primeşte acum portofoliu - ce credeţi? - Ministerul Familiei. Incredibil! Sunt om care a stat în piaţă în frig alături de bucureşteni şi de români. Am fost la mitingul diasporei, mitingul unor oameni care au protestat împotriva acestui stil PSD-ist de a minţi şi de a face promisiuni şi pe de lături umplându-şi buzunarele", a susţinut Violeta Alexandru.
Fostul deputat PNL a subliniat că în politică mai există "o brumă de oameni cu coloană vertebrală".
"Şi vom lupta pentru acest lucru", a adăugat Alexandru.
UPDATE ora 11.40. Deputatul George Simion, copreşedinte AUR, s-a adresat joi, de la tribuna Parlamentului, preşedintelui de şedinţă, Marcel Ciolacu, pe care l-a întrebat, "pe procedură", unde este Florin Cîţu şi "unde se ascunde" acesta, adăugând că liderului PNL "poate îi este frică, este jenat".
"Pe procedură, domnule preşedinte, nu l-am văzut pe preşedintele Senatului, pe domnul Florin Cîţu. Pe unde se ascunde? Unde s-a ascuns Florin Cîţu? Îi este frică, este jenat, poate intră în depresie, unde este micuţul, unde a plecat Florin Cîţu? Probabil este cu domnul Klaus Iohannis, (...) l-a trimis la câştigat preşedinţia PNL, ce s-a întâmplat? Domnii de la PNL, ce s-a întâmplat? Dacă aveţi demnitate, un singur lucru: bila neagră în urna albă şi bila albă în urna albă, asta ar fi", a afirmat Simion la şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului Ciucă.
El a adăugat că va urma o opoziţie la "dictatura lui Klaus Iohannis", motiv pentru care a făcut un apel la parlamentarii "adevăraţi" să se alăture AUR.
"Invit parlamentarii adevăraţi şi naţional-liberali să ni se alăture, pentru că va urma o opoziţie la dictatura lui Klaus Iohannis, o dictatură care nu vă place nici dumneavoastră, domnule Fenechiu, fost la Partidul Poporului Dan Diaconescu. Nu vă place nici dumneavoastră dictatura lui Klaus Iohannis şi mulţi dintre voi nu îl mai suportaţi pe Klaus Iohannis şi sper cu acest nou Guvern, să nu ajungem să tolerăm o dictatură în care să fie numiţi de la Apărare şi de la Servicii până şi şefii de la federaţiile de fotbal şi de la federaţiile de sport", a susţinut Simion.
UPDATE ora 11.15. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat, joi, că singura soluţie soluţie pragmatică, responsabilă, realistă şi înţeleaptă este un guvern de largă coaliţie, însă a arătat că nu şi-ar fi dorit o majoritate cu PSD şi UDMR.
"Nu aş fi crezut acum un an, în pragul alegerilor parlamentare, că la niciun an de la alegeri realităţile Parlamentului nou ales vor dicta o majoritate PNL-PSD-UDMR. Nu am crezut lucrul acesta, nu mi l-am dorit şi spun asta cu toată onestitatea. (...) Da, aritmetica parlamentară spune foarte clar că, azi, singura soluţie pragmatică, responsabilă, realistă şi înţeleaptă este un guvern de largă coaliţie, pentru că istoria ne-a arătat că în vremuri complicate e nevoie să vii cu un guvern puternic, cu o majoritate puternică şi să iei măsurile pe care românii le aşteaptă", a afirmat Fenechiu la şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului Ciucă.
El l-a contrazis pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu privire la ultimii doi ani de guvernare.
"Va trebui să-l contrazic pe domnul preşedinte Ciolacu - cei doi ani despre care vorbea domnia sa nu au fost doi ani pierduţi. Au fost doi ani în care România a fost guvernată. Un prim an în care a fost guvernată de un guvern minoritar căruia i se trăgea frâna de mână ori de câte ori încerca să facă, iar în cel de-al doilea an, anul de după alegerile de anul trecut, de care vorbeam, când spun că nu credeam că vom ajunge la această majoritate, i se trăgea frâna din propriul guvern. Partenerul nostru de guvernare, în loc să susţină măsurile liberale, trăgea frâna de mână şi astfel guvernul a ajuns în situaţia în care în septembrie a picat", a spus liberalul.
UPDATE ora 11.10. Dan Barna l-a felicitat, ironic, pe Marcel Ciolacu, pentru că a reușit să transforme PNL într-o anexă a PSD, ce nu a putut nici măcar Ion Iliescu.
„Aţi reuşit, domnule Ciolacu, ceea ce nici Ion Iliescu nu a reuşit, aţi scos PNL din istorie şi l-aţi pus la buzunarul de la piept al PSD”, a afirmat Barna, criticând faptul că s-a înfiinţat un minister special pentru Gabriela Firea. ”De ce nu l-aţi chemat pe Liviu Dragnea să-i daţi Ministerul Justiţiei?”, a întrebat retoric Barna.
„Domnule Ciolacu, încep prin a vă felicita pentru achiziţie. Nu e puţin lucru să scoţi PNL de la guvernare, din vioara 1, şi să îl bagi înapoi ca anexă a PSD. Nu e chiar de colo să convingi echipa câştigătoare să smulgă înfrângerea din ghearele victoriei pentru că asta au făcut în aceste zile colegii din PNL, din echipa câştigătoare, au aruncat senin pe geam rezultatul alegerilor de anul trecut şi s-au încolonat cuminţi în spatele partidului dumneavoastră”, a declarat Dan Barna.
„Aţi reuşit, domnule Ciolacu, ceea ce nici Iliescu nu a făcut, aţi scos PNL din istorie şi l-aţi pus în buzunarul de la piept al PSD”, a adăugat Barna.
UPDATE ora 11.00. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi, în plenul Parlamentului, la votul pentru învestirea Guvernului Ciucă, că social-democraţii au fost nevoiţi să ia o decizie clară de a intra la guvernare, ”după doi ani pierduţi”. ”România se află într-un punct critic”, a afirmat Ciolacu, precizând că PSD nu fuge de responsabilitate şi vrea să repare ceea ce au făcut guvernările anterioare.
”România se află într-un punct critic. Au fost 2 ani pierduţi, 2 ani de instabilitate, de criză economică şi sanitară în care milioane de români au fost abandonaţi de stat. Suntem într-un punct critici care necesită o decizie fundamentală”, a afirmat Ciolacu.
Acesta a afirmat că ”PSD e cel mai responsabil şi stabil partid din România”.
”De aceea, PSD trebuie să facă o alegere în acest moment, iar alegerea era următoare, vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne folosim priceperea şi experienţa pentru a stabiliza ţara. Am acceptat acum această provocare pentru că PSD nu fuge de responsabilitate. Am decis să intrăm cu prima linie a partidului. Am venit cu profesionişti care au performat în mediul privat. Am venit cu medici de excepţie”, a mai declarat Ciolacu.
Potrivit acestuia, ”PSD ştie să guverneze”.
”Am demonstrat-o întotdeauna mai ales când am venit să reparăm dezastrul altor guvernări (...) România are nevoie de un nou drum în care statul are grijă de cetăţenii săi, în care munca este răsplătită. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în România în ultimii doi ani. În pandemie cei bogaţi s-au îmbogăţit şi mai mult”, a mai afirmat Ciolacu.
”PSD intră la guvernare pentru a le fi alături celor care au luptat singuri până acum. Este momentul să le demonstrăm românilor că pot avea o guvernare care să lucreze pentru ei, nu doar pentru cei bogaţi şi privilegiaţi”, a mai declarat liderul PSD.
”PSD a venit la guvernare în momente grele şi a crescut veniturile. Aşa vom face şi acum. Aducem mai mulţi bani la buget, dar şi în buzunarele oamenilor. PSD a guvernat pentru oameni, aşa va face şi acum”, a adăugat Ciolacu.
Potrivit acestuia, ”acest guvern trebuie să protejeze viaţa cetăţenilor săi”.
”Am pierdut prea multe persoane dragi. Mult prea mulţi. Acest lucru este inadmisibil. Statul are o mare parte din vină. Oamenii trebuie să audă adevărul (...) Nu voi minţi niciodată că am învins pandemia. Împreună putem face acest lucru. Să dărâmăm zidul de ură între vaccinaţi şi nevaccniaţi. Nu sunt români buni şi mai puţin buni”, a mai declarat Ciolacu.
Potrvit acestuia, măsurile sanitare trebuie luate şi comunicate de profesioniştii din sănătate.
”Politicienii să facă un pas în spate. Să nu luăm măsuri aberante, ci de bun simţ. România a fost nepregătită pentru valul 4. Guvernarea trebuie să intervină eficient în lupta cu pandemia. Accesul la medicamente virale, testare exitinsă şi noua campanie de vaccinare. Fiecare român să aibă acces la sănătate”, a mai afirmat liderul PSD.
”Întoarcerea cât mai rapidă la normalitate depinde de noi, să lăsăm orgoliile şi mizele politice mici, să muncim din greu pentru a stabiliza lucrurile. România nu a avut un plan coerent de salvare”, a adăugat Ciolacu.
UPDATE ora 10.45. Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul său va oferi predictibiltate şi va garanta stabilitatea şi dezvoltarea României prin toate măsurile pe care le va lua.
"Ne aflăm astăzi într-un moment mult aşteptat de toţi românii, unul în care putem în sfârşit să oferim predictibiltate şi să garantăm stabilitatea şi dezvoltarea României prin toate măsurile pe care le vom lua pentru binele cetăţenilor. Îmi doresc să fie prima zi a unei abordări în ceea ce priveşte guvernarea ţării. Eu, alături de toţi miniştrii din acest guvern, ne angajăm să facem tot ce depinde de noi pentru ca situaţia economică, socială şi sanitară a României să se îmbunătăţească", a declarat Nicolae Ciucă, joi, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru votul de învestire a Guvernului propus de acesta.
El a punctat că persoanele care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor care compun coaliţia de guvernare au fost mai preocupate "să caute motivele care ne despart decât motivele care ne apropie".
"Noi cei care suntem azi în faţa dumneavoastră pentru a vă cere votul de încredere am trecut peste acele lucruri care ne separă şi am găsit lucrurile care ne unesc. Am înţeles că mai presus de orice orgoliu şi de orice adversitate politică se află interesul românilor. Pandemia ne-a învăţat un lucru, acela că timpul este preţios. Suntem determinaţi să aducem acest program la îndeplinire şi să punem capăt situaţiei tensionate pe care ţara noastră o parcurge. În vreme ce zi de zi asistăm la discursuri acide, noi am înţeles să venim în faţa dumneavoastră cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere României garanţia că lucrurile vor intra în normal şi că vom avea stabilitate în perioada următoare", a declarat Ciucă.
Premierul desemnat a adăugat că prin programul de guvernare propus sunt puse pe primul loc interesele românilor şi garanţia privind reuşita pe mai multe direcţii de acţiune.
"Prima se referă la investiţii, cele fără de care România nu se poate redresa şi nu poate atinge obiectivele pe care ni le dorim cu toţii. Scopul nostru în comun constă în modernizarea României şi tocmai de aceea vom aloca 7% din PIB investiţiilor, bani care vor merge preponderent către proiectele de infrastructură, dar şi către unităţile administrative, pentru a reuşi să reducem decalajul dintre localităţi, precum şi decalajul dintre urban şi rural. Unul dintre programele de investiţii dedicate localităţilor din România, esenţial pentru dezvoltarea ţării, este Programul 'Anghel Saligny'. Nu putem vorbi despre un stat dezvoltat şi modern dacă în continuare vom avea localităţi fără drumuri, apă, canal şi gaze", a afirmat Ciucă.
Premierul desemnat a precizat că cea de-a doua direcţie de acţiune a Guvernului este legată de conectarea prin infrastructură a regiunilor istorice, prin continuarea investiţiilor în construcţia de autostrăzi, căi ferate şi mijloace de transport intermodal până în 2024, precum şi de echilibrare geografică a infrastructurii, întărirea poziţiei economice şi strategice a Portului Constanţa.
Ciucă a adăugat că a treia direcţie se referă la "dezvoltarea echilibrată şi coezivă a României".
"Nici o regiune nu trebuie să rămână în urmă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de transport. Acesta este un angajament pe care ni-l asumăm", a afirmat Ciucă.
-----
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a prezentat programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi întregii liste a Cabinetului.
Potrivit Constituţiei şi Regulamentului, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Votul este secret, cu bile.
Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.
Pentru a fi învestit, Guvernul Ciucă are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. Dar Cabinetul Ciucă este susţinut de PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, care au în total 321 de senatori şi deputaţi, ceea ce îi asigură o majoritate confortabilă pentru a trece de votul Parlamentului.
Componența Guvernului Ciucă
Marţi, premierul desemnat a depus la Parlament lista cu miniştri şi programul de guvernare.
Lista Guvernului PNL - PSD - UDMR este următoarea:
* prim-ministru - Nicolae Ciucă (PNL)
* vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu (PSD)
* vicepremier - Kelemen Hunor (UDMR)
* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila (UDMR)
* ministrul Finanţelor - Adrian Câciu (PSD)
* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu (PNL)
* ministrul Economiei - Florin Spătaru (PSD)
* ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu (PNL)
* ministrul Energiei - Virgil Popescu (PNL)
* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu (PSD)
* ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila (PSD)
* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna (UDMR)
* ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu (PNL)
* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi (PSD)
* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea (PSD)
* ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu (PSD)
* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman (PNL)
* ministrul Sportului - Eduard Novak (UDMR)
* ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu (PNL)
* ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode (PNL)
* ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu (PSD)
* ministrul de Externe - Bogdan Aurescu (PNL)
Miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Ciucă au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind avize pozitive. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.
După ce Guvernul primeşte votul de încredere din partea Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă.
Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: Parlament , vot , guvernul ciuca , investire
Dată publicare: 25-11-2021 14:38