Parlamentarii români decontează și 40.000 lei pe lună pentru cabinetele lor. Aleșii noștri, mai bine plătiți ca cei europeni
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vorbim despre sumele forfetare pe care aleșii le primesc pentru cabinetele parlamentare și consilieri. Aberant este că sunt obligați să aducă documentele justificative numai pentru jumătate din suma folosită.
Chiria și întreținerea cabinetului parlamentar, hârtia, tușul pentru imprimantă, mobilierul, cărțile și abonamentele la presa local și națională, plus cheltuieli de protocol. Toate acestea sunt acoperite de aleși cu bani de la Parlament.
Pe lângă salariu, aceștia au voie să ceară cel puțin o indemnizație și jumătate brută lunară, adică peste 25.000 de lei, însă cei mai mulți nu se limitează la această sumă.
Ultimele informații publice arată că Ciprian-Constantin Şerban, deputat PSD la al doilea mandat, a decontat de la Parlament cea mai mare suma pentru cheltuielile cu cabinetul parlamentar.
Peste 40.000 de lei, adică 8.000 de euro, dintre care mare parte s-a dus nu pe salariile consilierilor, ci pentru bunuri și servicii.
Și Mihai Fifor se apropie de această sumă - peste 39.000 de lei, însă el a dat mai mult pe salariile angajaților. Un caz curios este la aleșii de diaspora.
Deputatul AUR ales pentru Chișinău, Boris Volosatîi, a decontat mai mulți bani decât cel care are cabinetul parlamentar în Marea Britanie, Ştefan-Iulian Lőrincz.
Parlamentarii români, plătiți mai bine ca cei europeni
Am încercat să luăm legătura cu ei, dar fiind încă vacanță parlamentară, perioadă în care încasează oricum acești bani, nu am avut succes.
”Mihai Fifor, deputat PSD: Eu vă propun să facem discuția asta într-o zi în care sunt și eu la Parlament, să am și eu documentele în față. În momentul ăsta, chiar nu am informațiile la îndemână ca să discutăm pe cifre. Reporter: Câți consilieri parlamentari aveți la cabinet, asta bănuiesc că știți. Mihai Fifor: Haideți să reluăm discuția în septembrie”.
Ca să primească acești bani, aleșii trebuie să prezinte documentele justificative, doar pentru jumătate din suma decontată. Pentru restul, e suficientă o declarație pe propria răspundere.
Cristian Pârvulescu, analist: ”Trebuie să demonstreze că folosește suma în exercitarea mandatului. O sumă care să reprezintă 8.000 de euro pe lună este o sumă imensă, depășește sumele folosite în general în Parlamentul European. Apar o serie de întrebări: nu cumva se fac cheltuieli în interes personal?”.
Salariul unui parlamentar depășește 10.500 lei net pe lună. Cazarea și transportul atât în țară, cât și în străinătate, sunt decontate, la fel și telefonia mobilă. În plus, pentru fiecare zi de lucru la Parlament, primesc și o diurnă de 260 lei pe zi.