Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parlamentarii au trecut în online și au și program de 3 ore pe săptămână. Cum se justifică aleșii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Parlamentarii au decis luni să treacă la un program de lucru în regim hibrid, dar și mai scurt. Hibrid - adică să poată participa și online la ședințe. Iar mai scurt înseamnă aproximativ 3 ore pe săptămână.

Motivul, spun aceştia, ar fi campania electorală și munca grea, pe care o au de făcut în țară. Ca atare, în această sesiune, activitatea lor în parlament s-ar restrânge la nici 15 ore muncite, lunar, pentru care ar fi remunerați cu peste 10.000 de lei, net. În afara altor beneficii.

Chiar dacă mai sunt 3 luni până la încheierea sesiunii parlamentare, aleșii noștri au decis să lucreze într-un sistem hibrid și să-și scurteze programul de lucru.

Sala plenului deputaților este aproape goală. Până la finalul acestei sesiuni parlamentarii vor putea lucra de acasă într-un sistem hibrid, exact cum s-a întâmplat în pandemie.

Pentru cele aproximativ 3 ore pe săptămână lucrate, aleşii primesc o indemnizație de aproape 12.000 de lei pe lună dar au și alte beneficii financiare: 35.000 de lei pentru cheltuieli de cabinet, şi doar jumătate din sumă trebuie justificată, 4.600 de lei bani pentru chirie, ori 1.400 de lei pentru transport.

Citește și
Roșia Montană, comoara din Apuseni. Galeriile romane unice în lume și peisaje de vis
Cioloş îi solicită lui Ciolacu să publice integral decizia Tribunalului internaţional în cazul Roşia Montană

Banii pe care îi primește un parlamentar:

Salariu între 10.000-13.000 mii de lei net

La care se adaugă:

+ 753 lei diurnă pentru fiecare zi lucrată

+ 35.500 de lei, sumă forfetară pentru diferite cheltuieli cu cabinetul de parlamentar

+ 4.600 lei bani pentru cazare pentru cei care nu au domiciliul în București

+ 1.400 de lei pentru transport

+ alte beneficii (abonament mobil, telefoane, transport gratuit)

Bărbat: „Alții muncesc de le vine rău, alții nu au locuri de muncă. E bătaie de joc ceea ce se întâmplă la noi. Ei ar trebui să fie, normal, exemplu. Au salarii foarte mari și nu se gândesc, nu mai zic de noi de pensionari, asta e bătaie de joc”

Femeie: „Nu e ok. Să lucreze ca noi, așa ar trebui. Ei își ia salarii înzecite față de noi și stau și cască gura, își bat joc de noi efectiv. Asta e. Noi muncim degeaba să dăm doar datoriile la stat și în rest nimic, nu ne alegem cu nimic".

Singura pierdere a parlamentarilor ar fi diurna, în valoare de 753 de lei pentru fiecare zi lucrată.

Alfred Simonis: „Indemnizația nu este calculată pe baza momentelor sau timpului pe care îl petreci în bancă, ci pe baza legilor pe care le faci și pe care le adopți. Fie că votezi online, sau fie că votezi fizic legea are același efect, da?”

Parlamentarii se vor putea conecta de oriunde pentru a participa la ședințele de plen.

Ionuț Moșteanu: „Problema cea mai mare este că nu se respectă mandatul constituțional al parlamentarului. Va trebui să arăt cum funcționează tableta aia și să înțelegem că poate fi oricine în spatele acelei tablete.”

Andronache Gabriel: „Votul nu se realizează oricum. Nu se realizează așa cum afirmă în mod tendențios anumiți colegi pe whatsap. Ci pe tablete securizate care sunt înmânate parlamentarilor.”

Cu mulţi parlamentari online, o să bată vântul și în comisii. De pildă, comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a cerut să lucreze în format hibrid până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult