Modifica setarile cookie
Toate categoriile

OUG pentru alegeri anticipate, publicată în Monitorul Oficial. Prevederile contestate de partide

Your browser doesn't support HTML5 video.

Din punct de vedere legal, Guvernul poate organiza alegeri anticipate.

Ordonanța de urgență care permite acest lucru a fost publicată vineri, în Monitorul Oficial. Pe de altă parte, documentul conține multe prevederi contestate atât de PSD, cât și de foștii parteneri de alianță ai liberalilor. Articolul, care lasă posibilitatea cetățenilor să voteze oriunde la parlamentare, îi nemulțumește în primul rând pe liderii UDMR.

Ordonanța care a fost adoptată acum 10 zile în ședința de Guvern modifică legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților și, așa cum au anunțat și autorii săi, reduce de la 90 la 50 de zile termenul în care se pot organiza anticipatele. Textul a fost trimis abia vineri la Monitorul Oficial.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului: „Îndeplinește toate condițiile legale pentru a fi publicată  și atunci care ar fi impedimentul? Trebuie luată o decizie pentru a fi trimis la publicare la nivelul premierului."

Cea mai contestată prevedere din acest document este articolul care lasă posibilitatea cetățenilor să voteze oriunde, pe liste suplimentare. Liderii UDMR și-au făcut calcule și au constatat că astfel ar putea pierde din numărul de parlamentari dacă, de exemplu, într-un județ cu electorat UMDR cum este Covasna, ar merge să voteze alegătorii unei alte forțe politice.

Citește și
urne candidați
Partidele de dreapta caută candidatul care să o înfrunte pe Firea la alegerile locale

Kelemen Hunor, președinte UDMR: „Rămâne de văzut dacă în Parlament se poate modifica OUG pentru că asta era propunerea primului-ministru. Nu cred că se poate ajunge foarte ușor."

Cei de la UDMR au anunțat deja că sunt gata să blocheze planul PNL de a organiza alegerile anticipate dacă acest articol rămâne în text. Nici PSD nu susține modificarea.

Florin Iordache, deputat PSD: „Această ordonanță dată la limita constituționalității a făcut să se unească patru formațiuni politice. Dacă și anumite formațiuni politice își doreau anticipate, apărând această monstruozitate, cei care cu excepția PNL susțineau anticipate, nu mai doresc."

Ordonanța lasă posibilitatea ca toate organismele electorale constituite pentru parlamentare să poată funcționa și pentru locale. În text nu este prevăzut că cele două tipuri de scrutin vor fi organizate în paralel, dar analiștii susțin că, din punct de vedere constituțional, nu ar trebui să fie vreo problemă.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Alegerile anticipate sunt un accident, prin urmare, argumentul Guvernului e că dacă se va întâmpla să fie anticipate, ele pot avea loc la data alegerilor locale pentru simplul motiv că rezultă dintr-o situație de criză."

Ordonanța privind anticipatele ar trebui să rezolve problemele votului în diaspora. Românii stabiliți în afară vor putea vota trei zile, începând de vineri de la ora 12 până duminică seară. Atât în țară, cât și în străinătate urnele se vor închide la ora 21, dar toți cei care se vor afla la coadă vor putea intra în secții și după această oră.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult