Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orban, despre ordonanţa propusă de Tudorel Toader: "Se aşează de partea infractorilor"

Liderul PNL atacă ordonanţa de urgenţă propusă de ministrul Justiţiei prin care ar urma să fie revizuite sentinţele date în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale.

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi pregăteşte liderului social-democraţilor, Liviu Dragnea, o amnistie mascată prin ordonanţă de urgenţă şi somează Guvernul să nu promoveze un astfel de act normativ.

"Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu încetează să se aşeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea şi camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiţie egală, independentă şi accesibilă pentru toţi cetăţenii. Declaraţia ministrului privind intenţia de a emite o ordonanţă de urgenţă referitoare la revizuirea unor condamnări definitive arată o dată în plus preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiţiei de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea. (...) Emiterea unei ordonanţe de urgenţă de tipul celei invocate de ministrul Justiţiei reprezintă un abuz fără precedent, fiind o reglementare care nu beneficiază de filtrul necesar al Curţii Constituţionale. Somăm Guvernul să se abţină din a promova o astfel de ordonanţă de urgenţă, iar în caz contrar PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constituţională", declară Ludovic Orban, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Calea revizuirii a făcut obiectul modificărilor aduse Codului de procedură penală, aflate în momentul de faţă în analiza Curţii Constituţionale, la solicitarea PNL, precizează liderul liberalilor.

Citește și
ministrul justitiei, Tudorel Toader
Tudorel Toader propune OUG pentru revizuirea condamnărilor "pe bază de interceptări sau protocoale"

El susţine că intervenţia prin ordonanţă de urgenţă în această speţă neagă rolul constituţional al Parlamentului, de unică autoritate legiuitoare, şi este o "dinamitare a principiului securităţii raporturilor juridice în societate, având în vedere că toţi cei condamnaţi în ultimii 15 - 20 de ani vor avea ocazia să ceară anularea condamnărilor, cu riscul supraaglomerării şi blocării instanţelor de judecată".

"Este atributul instanţelor de judecată de a stabili, de la caz la caz, măsura în care probatoriul este sau nu valabil, respectiv de a înlătura acele probe considerate nelegale. În prezent, această cale de contestare este posibilă şi a şi fost utilizată, atât în privinţa 'protocoalelor', cât şi în privinţa 'interceptărilor'. Nu este rolul Guvernului de a judeca în locul judecătorilor în ce măsură probatoriul este legal sau ilegal, ci al instanţelor de judecată în fiecare caz în parte", subliniază Orban.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara, la Antena 3, că va propune în Guvern adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care să dea posibilitatea celor ce au fost condamnaţi "pe nedrept", în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale, să solicite unui judecător revizuirea sentinţei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult