Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nicuşor Dan spune că dacă PMB ar avea un buget mărit principala urgenţă ar reprezenta-o transportul public

Primarul general Nicuşor Dan a declarat marţi că, în cazul în care Primăria Capitalei ar avea un buget mărit, "principala urgenţă" ar fi investiţia în transportul public.

El a menţionat că multe dintre cele 1.000 de autobuze ale Municipalităţii au depăşit un milion de kilometri, iar unele nu au aer condiţionat.

Precizările au fost făcute într-un dialog pe Facebook cu bucureştenii, unde primarul general a oferit lămuriri cu privire la referendumul local care urmează să fie organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Edilul general a arătat că, în prezent, suma pe care PMB poate să o aloce investiţiilor este mult mai mică faţă de "nevoile mari pe care oraşul le are". Astfel, în prezent banii merg în mare parte către: datoria publică, subvenţia la transport public, subvenţia la termoficare, funcţionarea spitalelor şi a teatrelor, iluminat public, semafoare, lucrări de reparaţii la străzi şi poduri, marcaje rutiere.

"Nimeni nu s-a gândit să facă un mare spital, care să comaseze dintre spitalele care în momentul de faţă sunt în subordinea Primăriei şi care funcţionează în nişte clădiri care nu mai sunt de mult în standarde. Nimeni, în afară de oportunitatea de a lua bani - fie din Fondul de Mediu sau din fonduri europene - nu şi-a pus problema să cumpere 1.000 de autobuze, pentru că niciodată nu au existat banii aceştia", a spus edilul general.

El a menţionat că, dacă Primăria Capitalei, prin CGMB, ar fi gestionat întreg bugetul Municipiului şi l-ar fi repartizat "judicios" între administraţiile locale şi instituţii, suma de 1,5 miliarde de euro pentru transferul ELCEN în subordinea PMB ar fi putut fi suportată.

Edilul general a explicat că, în acest moment, primăriile din Capitală beneficiază de două tipuri de venit: impozitul pe venit virat la bugetul naţional de către firmele din Bucureşti (a totalizat 12 miliarde de lei în 2023) şi taxele şi impozitele locale (în valoare de 3 miliarde de lei în 2023). Începând cu anul 2018, banii proveniţi din impozitul pe venit au fost împărţiţi 50%-50% între PMB şi primăriile de sector. Pe de altă parte, impozitele şi taxele locale au revenit în totalitate primăriilor de sector.

Întrebat cum se va asigură că partidele din CGMB nu vor favoriza primarii de sector din partidele lor, Nicuşor Dan a admis că poate exista "un grad de subiectivism", dar a precizat că e "mai bine" ca modul de împărţire a banilor să fie stabilit de formaţiuni care fac parte din Consiliul General, nu printr-o "formulă abstractă" de către Parlament.

Consiliul General al Capitalei a aprobat, luni, organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin "DA" sau "NU" sunt următoarele:

* "Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?"

* "Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?"

* "Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?".

Este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult