Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Negocieri în culise. Funcțiile de șefi la Senat și Cameră, ”monede de schimb” cu USR și PSD

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fostul lider al PNL Ludovic Orban a anunţat, luni, că decizia de a renunţa la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost transmisă la partid, și nu la Camera Deputaților, astfel că situația depinde acum de președintele PNL Florin Cîțu.

"Astăzi am trimis la partid demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, o demisie aflată la dispoziţia preşedintelui PNL pentru a fi depusă în momentul în care este necesar. Nu mi-am depus demisia la Camera Deputaţilor, pentru că, dacă astăzi mi-aş fi depus demisia la Camera Deputaţilor, cel mai probabil preşedinte al Camerei Deputaţilor ar fi ajuns un pesedist şi nu vreau să fac un cadou PSD", a explicat Ludovic Orban, într-o declaraţie dată presei la Palatul Parlamentului.

În schimb, el a subliniat faptul că demisia nu este la dispoziţia şefului partidului pe o perioadă nelimitată, menţionând că, dacă în 15 zile nu se va lua o decizie, o va depune personal la Parlament.

"Demisia mea nu este la dispoziţia preşedintelui PNL pe o perioada nelimitată. În cazul în care în termen de 15 zile ea nu va fi depusă la Camera Deputaţilor, (...) îmi voi depune eu personal demisia. Am anunţat această decizie, este irevocabilă. Există un motiv foarte puternic care mă determină să fac acest lucru. Dacă cineva îşi imaginează că poate să-mi închidă gura după ceea ce s-a întâmplat sâmbătă şi duminică înseamnă că nu mă cunoaşte", a transmis Orban.

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a declarat, luni, că în şedinţa Biroului Executiv al partidului de marţi vor fi discutate toate variantele privind şefia Camerei Deputaţilor şi va fi aleasă cea mai bună dintre acestea.

Citește și
Ludovic Orban, Florin Citu
Orban, acuzații dure: ”lovitură de partid” la PNL. Despre Cîțu: ”În locul lui mi-ar fi rușine”
Funcțiile de conducere ale celor două Camere, ”monede de schimb” în negocierile cu USR și PSD

 

Marți, judecătorii CCR vor lua o decizie în privința sesizării care a fost depusă de USR-AUR. În acest caz, spunea premierul Florin Cîțu, dacă judecătorii CCR vor decide că această moțiune nu a fost depusă legal, nu doar Ludovic Orban ar trebui să plece din fruntea Camerei Deputaților, ci și Anca Dragu de la conducerea Senatului.

Practic, vedem cum aceste două funcții de conducere din Parlament devin monede de schimb în negocierile cu partidele politice. Cîțu are nevoie de 234 de voturi în Parlament pentru a rămâne la conducerea Guvernului - în primul rând să treacă de acel vot de încredere, apoi de moțiunea de cenzură USR-AUR sau de cea pe care vor să o depună cei din PSD.

În acest moment, Florin Cîțu mai are nevoie de aproximativ 70 de voturi pentru a-și asigura această stabilitate, astfel că dorește să negocieze în primul rând cu cei de la USR funcția de președinte al Camerei Deputaților, dacă se întorc la guvernare - funcție care ar putea fi preluată de Dan Barna.

În cazul în care cei de la USR nu vor dori să se întoarcă la guvernare, aceeași funcție ar urma să fie pusă pe masă și social-democraților. Un guvern minoritar susținut de PSD este ultimul scenariu luat în calcul de PNL.

În toată această perioadă, după ce trec cele 15 zile, Camera Deputaților ar urma să fie condusă interimar, foarte posibil, de către Florin Roman, vicepreședinte al deputaților, căruia Ludovic Orban i-a și delegat atribuțiile în ultima perioadă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult