Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul înghețarea salariilor bugetarilor în așteptarea noii legi a salarizării

Your browser doesn't support HTML5 video.

Veniturile la buget au scăzut în primele 3 luni. O recunoaște ministrul Finanțelor, chemat în Parlament să dea explicații pentru situația din vistieria statului.

Avem 4,7 miliarde de lei mai puțin decât ne așteptam, spune oficialul, care dă totuşi asigurări că planul de ajustare a cheltuielilor la stat nu include tăieri de salarii ori investiții și nici creșteri de taxe.

Pe de altă parte, sunt în discuție de la 1 mai înghețări de salarii și tăieri de sporuri, precum cele introduse în pandemie.

Chemat în Parlament să dea explicații cu privire la încasările la buget pe primele trei luni mult mai mici decât erau estimate, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că așteaptă propuneri de la colegii din Guvern pentru a tăia din cheltuielile statului.

Adrian Câciu: ”Nu evoluează liniar, gaura la buget nu este în niciun caz de 20 miliarde. Incetinitea încasărilor e cifrată la 4,7 miliarde față de programat. E bine ca şi statul să ia măsuri”.

Potrivit oficialului, măsurile nu includ tăieri de salarii, investiții ori creșteri de taxe. Este însă luată în calcul înghețarea salariilor bugetarilor, în așteptarea noii legi a salarizării. Planul ar viza în principal ajustări de cheltuieli considerate neesențiale.

O măsură ar putea fi tăierea sporurilor care au fost introduse pe perioada pandemiei și care pot ajunge la 85% din salariul de încadrare. În această situație ar fi în primul rând o parte dintre salariații sistemului medical, dar și cei din domeniul apărării. O altă variantă vehiculată în cadrul Coaliției este înghețarea angajărilor la stat, dar și a salariilor bugetarilor, dar o decizie încă nu a fost luată.

Între timp, ANAF a primit misiunea să adune mai mulți bani la buget, după ce instituția a colectat cu 3 miliarde de lei mai puțin față de cât era programat pentru perioada ianuarie-martie.

Lucian Heiuș, președintele ANAF: ”Am stabilit clar ce se va face în următoarele 3 săptămâni ca să reușim să încasăm cât mai mult şi în luna aprilie. De la an la an, evaziunea fiscală scade, un fenoment recunoscut și de Comisia Europeană”.

Planul discutat în Coaliție pentru tot anul este de a reduce cheltuielile statului cu 20 de miliarde de lei. Măsurile ar urma să intre în vigoare de luna viitoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult