Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mega-agenția care va avea cei mai bine plătiți bugetari. Președintele nu știe exact cât câștigă: „24.000 de lei, net parcă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

O mega-agenție de stat, la care vor lucra cei mai bine plătiți dintre bugetari, începe să funcționeze în subordinea Guvernului.

Va monitoriza practic întreaga avuție a statului, adică 1.400 de companii - profitabile și neprofitabile, și le va putea sancționa pe cele din urmă. Teoretic, agenția va avea și un cuvânt greu de spus, în selecția șefilor acestor instituţii, și în amendarea lor, dacă nu performează.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice începe să monitorizeze activitatea a aproape 10% din economia românească. Asta înseamnă peste 200 de companii subordonate Guvernului, la care se adaugă 1.200 deținute de autoritățile locale.

Mihai Precup, preşedintele AMEPIP: „Rolul AMEPIP este de a a monitoriza, selecţia conducerii s-a făcut la nivelul guv printr o procedură agreată cu comisia europeană.”

Șeful agenției este Mihai Precup - fost secretar de stat în cancelaria premierului Marcel Ciolacu. Are 38 de ani, a studiat finanțe în Franța și a fost secretar de stat în ministerul Finanţelor pe vremea când portofoliul aparţinea PSD.

Alături de el în conducere sunt cei doi vicepreședinți. Este vorba de Victor Moraru, de la PSD, fost primar la Amara vreme de 16 ani, şi de Ciprian Hojda, de la PNL, fost consilier de stat în cancelaria lui Nicolae Ciuca. Anterior a lucrat în domeniul bancar.

Agenția aflată în coordonarea premierului primește bani de la buget, dar și din veniturile companiilor pe care le supraveghează. Ar putea dispune de 20 de milioane de euro anual. În primul rând, va încasa bani din tariful de monitorizare, dar şi o cotă din veniturile companiilor și din amenzile pe care le va da. Angajații agenției sunt generos răsplătiți şi au parte şi de bonus pentru că lucrează cu fonduri europene.

Mihai Precup, preşedintele AMEPIP: „Salariul meu este - sper să nu greşesc - 24.000 de lei, net parcă, vorbim de 50% suplimentar. E conform grilei de salarizare, plus 50% pentru orice funcţionar care lucrează cu fonduri europene.”

Noua agenţie număra acum 33 de angajaţi - toţi detaşaţi de pe alte funcţii din alte instituții de stat. Pe viitor, însă, numărul lor se va tripla.

Super-agenția va supraveghea atât unele dintre cele mai bănoase companii controlate de stat ca Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica, cât și pe cele care acumulează an de an pierderi uriaşe, precum CFR Călători, CFR Marfa şi Unifarm.

Și va supraveghea numirile din consiliile de administrație. Dacă un conducător de companie nu va performa conform obiectivelor, agenţia va avea un cuvânt greu de spus pentru demiterea lui.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult