Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Măsurile fiscale generează nemulțumiri pe scena politică: "Asta ar însemna să ne întoarcem în comunism"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ca să își impună măsurile fiscale, premierul Ciolacu a căutat marți, în Parlament, susținerea UDMR și a minorităților naționale.

Maghiarii i-au transmis că nu sunt de acord cu prevederile care micșorează bugetele teatrelor și muzeelor, și nici nu vor să se desființeze posturi de la stat.

Ministerul de Finanțe a exclus însă aceste modificări, în condițiile în care nici măsurile anunțate nu aduc bani suficienți. În plus, pentru că au majoritatea, PNL-PSD pot să asigure voturile necesare, astfel încât Guvernul să își angajeze răspunderea pe acest pachet.

Într-un exercițiu de imagine, premierul Marcel Ciolacu a mers în Parlament pentru a discuta cu foștii parteneri de guvernare despre pachetul de măsuri fiscale. Liderii Uniunii Maghiare i-au transmis că nu vor vota moțiunea de cenzură despre care vorbește Opoziția dacă, din textul propus de ministerul de Finanțe, dispar anumite prevederi.

UDMR nu este de acord cu propunerea ca instituțiile de cultură care au mai puțin de 50 de posturi să fie comasate și nici ca autoritățile locale să investească în cultură doar 2,5% din buget.

Citește și
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor, după discuţia cu Ciolacu pe măsurile fiscale: Noi trebuie să ţinem cont de principiul autonomiei locale

Kelemen Hunor, președintele UDMR: "Asta ar însemna să ne întoarcem în comunism, să nu înţelegi fenomenul cultural, nu înţelegi cum funcţionează instituţiile de cultură, muzeele judeţene, muzeele locale, teatrele, filarmonicele şi nu poţi să le comasezi ansamblul folcloric cu muzeu judeţean şi biblioteca cu teatru. Instituţiile de cultură trebuie exceptate”.

Șeful Guvernului nu a obținut nici susținerea clară a celor 17 deputați ai minorităților naționale.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Până acum nu avem un «Nu» hotărât. Nu au fost amendamente impuse".

USR amenință cu moțiunea de cenzură

USR amenință cu depunerea unei moțiuni de cenzură, dar nu are aliați cu ajutorul cărora să-și strângă voturile necesare.

Cătălin Drulă, președinte USR: "O să fiu foarte sincer! Această moţiune nu are şanse să treacă fără voturile PNL şi, la cum arată acest partid capturat, care nu mai este de dreapta, probabil nu va trece, dar este important acest lucru în sine, ca românii să vadă că PNL i-a trădat încă o dată în Parlament".

PNL și PSD însumează 276 de aleși, adică au împreună 43 de voturi peste numărul minim necesar ca Guvernul să își angajeze răspunderea iar măsurile să fie adoptate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult