Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România a pus sechestru pe acţiunile Gabriel Resources, după ce compania a pierdut la Roșia Montana: ”ANAF își face datoria”

România a pus sechestru pe acţiunile Gabriel Resources, după ce compania a pierdut procesul Roșia Montana. Potrivit unui comunicat al companiei, țara noastră are de recuperat 10 milioane de dolari, însă Gabriel Resources mai are doar vreo 1,5 milioane $.

”În urma unei analize suplimentare a deciziei Tribunalului împreună cu consilierii săi profesioniști, societatea continuă să creadă că decizia Tribunalului este profund eronată. În consecință, societatea evaluează posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID. Orice cerere de anulare trebuie să fie depusă în termen de 120 de zile de la data deciziei Tribunalului.

Guvernul României a solicitat Companiei și co-reclamantului său în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources (Jersey) Ltd., ("Gabriel Jersey"), să soluționeze hotărârea privind costurile și a menționat că va lua măsuri pentru a o pune în aplicare.

În acest sens, din documentele publice, reiese că statul român a solicitat măsuri de precauție în România pentru a impune restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de Gabriel Jersey în filiala sa din România, Roșia Montană Gold Corporation S.A., până la soluționarea Ordonanței privind costurile. Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și suferă de vicii de procedură. Gabriel își va apăra ferm drepturile și interesele în România și în alte părți.

În prezent, Compania dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2,0 milioane de dolari canadieni (1,5 milioane de dolari americani) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până la sfârșitul lunii mai 2024” - se arată într-un comunicat citat de Yahoo Finance.

Citește și
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu: Nu am avut nicio informaţie oficială cu privire la rezultatul procesului Roşia Montană
Premierul României: ”Îşi face datoria ANAF-ul”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la Bârlad, întrebat dacă ANAF a pus sechestru pe acţiunile companiei Gabriel Resources, că instituția îşi face datoria, România a câştigat procesul şi au început procedurile legale.

„Îşi face datoria ANAF-ul. Am câştigat un proces, s-au pornit procedurile legale. Presupun că şi ei dacă câştigau procesul, făceau la fel", a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres. La începutul lunii martie, Guvernul a informat că România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană, judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID), contra companiei Gabriel Resources. România a primit vineri, 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), potrivit căreia ţara noastră a avut câştig de cauză, iar reclamanţii au fost obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult