MApN a depus plângere pentru revocarea actului de prelungire a mandatului șefului Armatei
Conform unui comunicat al Ministerului Apărării, în motivaţia documentului, ”M.Ap.N. susţine faptul că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.
Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului Apărării Naționale şi cu avizul prim-ministrului.
”În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului” - se arată în comunicatul ministerului.
Acțiunea MApN vine după ce - în decembrie - preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că nu aprobă propunerea ministrului Apărării Gabriel Leș pentru noul șef al Statului Major General al Armatei.
Astfel, șeful statului a luat decizia de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă în fruntea Armatei - mandat care a expirat pe 31 decembrie 2018.
Iohannis nu a spus care sunt motivele pentru care refuză propunerea, precizând doar că ”nu respectă rigorile legii”.
În replică, la începutul lunii ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat că este de părere că decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării este ilegal.
Declarațiile au fost transmise LIVE pe aplicația gratuită a Știrilor ProTV și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis , mapn , armata , nicolae ciuca , plangere , gabriel les , statul major
Dată publicare: 09-01-2019 11:56