Liderul PNL, avertisment despre ordonanța care ”riscă să provoace o apocalipsă economică”
El a precizat, după întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, că s-a realizat o evaluare a consecinţelor economice negative ale prevederilor OUG 114, act normativ care introduce suprataxa pe active în funcţie de ROBOR.
"Aproape nicio bancă din România nu-şi poate menţine profitabilitatea în condiţiile acestei noi taxe, care este de fapt o suprataxă pe activele bancare, dacă menţine nivelul dobânzilor şi condiţiile de creditare de astăzi. Generarea de pierderi către bănci cu siguranţă va determina băncile să ia fie decizia de a înăspri condiţiile de creditare pentru a putea să-şi menţină profitabilitatea, fie decizia de a împacheta şi de a pleca din România. Oricare din aceste decizii vor fi luate de băncile din România va avea consecinţe extrem de negative asupra fiecărui cetăţean român.
Trebuie să ieşim din retorica populistă care este folosită de partidele de guvernământ PSD-ALDE, care au transformat sistemul financiar-bancar în inamic public într-un mod cu totul şi cu totul artificial. (...) OUG 114 riscă să provoace o apocalipsă economică, fiindcă efectele catastrofale pe care le are asupra sistemului financiar-bancar vor fi resimţite de fiecare român. Rata pe care o plăteşte la bancă fiecare român există riscul să crească", a spus Orban, potrivit Agerpres.
El a subliniat că efectul cel mai grav al OUG 114 va fi frânarea creşterii economice, existând riscul să se ajungă la recesiune.
"Să nu mire pe nimeni faptul că multe companii româneşti vor da faliment, că foarte mulţi români nu vor mai fi consideraţi bancabili şi nu vor mai primi credite, să nu mire pe niciun român că atunci când se va duce la bancă nu va mai găsi aceleaşi condiţii de creditare care existau înainte de OUG 114, ca să nu mai vorbim de alte lucruri mult mai grave care s-ar putea întâmpla, în condiţiile în care actori bancari decid să împacheteze şi să plece din România", a mai declarat preşedintele PNL.
Întrebat dacă la întâlnirea cu reprezentanţii ARB au existat bănci care şi-au anunţat intenţia de a se retrage din România, Ludovic Orban a răspuns că astfel de decizii nu se anunţă din timp.
El a adăugat că parlamentarii au obligaţia morală să voteze împotriva OUG 114.
"Transmitem din nou mesajul către toţi parlamentarii, indiferent din ce partid politic sunt, că au obligaţia morală să voteze împotriva OUG 114. Dacă la guvernare sunt nişte nebuni, nişte iresponsabili sau nişte trădători de ţară, niciun parlamentar nu are voie să fie complice cu indivizi de speţa lui Vâlcov, Dragnea, Teodorovici sau alţi cavaleri ai apocalipsei economice, care, după părerea mea, este declanşată cu premeditare împotriva României", a mai spus Orban, precizând că de când se discută despre OUG 114, nu a întâlnit niciun parlamentar de la PSD sau ALDE care să fi fost de acord cu prevederile acestui act normativ.
Constituită în mai 1991 ca asociaţie profesională, Asociaţia Română a Băncilor are în prezent 34 de membri, instituţii de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale şi reprezentanţe ale unor bănci străine, şi 6 membri afiliaţi, companii non-bancare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: PNL , ludovic orban , oug 114 , ordonanta 114 , taxa pe lacomie
Dată publicare: 21-02-2019 16:53