Legile scrise de PSD în vremea lui Liviu Dragnea, motiv de dispută în noua coaliție
Your browser doesn't support HTML5 video.
PNL și USR s-au angajat să desființeze secția de investigare a magistraților, la trei ani de la apariție, timp în care nu a soluționat niciun dosar. Doar că UDMR și-a condiționat votul și a apărut o soluție de compromis, criticată de unele asociații din domeniu.
Pentru a desființa secția specială pentru magistrați, cei de la PNL și USR au acceptat o soluție propusă de UDMR. Au modificat legea astfel încât magistrații vor putea fi anchetați, dar trimiterea în judecată se va face numai cu încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii.
"Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii"
Dan Barna, președinte USR: „Eu cred că CSM primeşte şi responsabilitate prin această decizie şi din această perspectivă spun că e un compromis care e mai mic decât necesitatea majoră de desfiinţare a Secţiei speciale".
Liderii UDMR spun că susțin desființarea secției, dar susțin că este nevoie de menținerea unui echilibru în sistem. În discuțiile cu USR și PNL au cerut ca cele peste șase mii de dosare ale magistraților să fie trimise nu la DNA, cum cereau partenerii de guvernare, ci la Parchetul general, unde există deja un departament de urmărire penală.
Ludovic Orban, președinte PNL: „UDMR a avut o altă variantă. A fost o analiză foarte serioasă, având în vedere că au fost multe puncte de vedere. Obiectivul nostru este de a desfiinţa Secţia specială. Am instituit un mecanism în care este scos complet politicul".
Măsura este însă contesată de magistrați. Două asociații din acest domeniu au transmis că instituirea unui aviz înainte de trimiterea în judecată a unui magistrat.
Secția care ar trebui să investigheze infracțiunile magistraților a fost înființată în 2018, la propunerea PSD condus atunci de Liviu Dragnea. România a fost crititicata în rapoartele MCV pentru existența acestei instituții, iar șeful statului a cerut în repetate rânduri desființarea acesteia pe motiv că reprezintă doar o modalitate de a pune presiune pe magistrați.