Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea manualului şcolar, adoptată. Avertisment al profesorilor: Ne întoarcem cu 3 decenii înapoi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Controversată lege a manualului, prin care statul va deţine controlul absolut asupra cărţilor care vor ajunge în şcoli, a primit marți votul final, în Parlament.

Vedeți la finalul acestui articol legea manualului școlar în forma inițiatorului!

Mai mulţi profesori avertizează că legea va da sistemul de educaţie înapoi cu 30 de ani, copiii fiind obligaţi să înveţe după cărţi publicate de o singură editură, cea a Ministerului Educaţiei. Tot marți, iniţiatorul acestei legi, fostul ministru al educaţiei, Liviu Pop, a şocat mediul online. Acesta a anunţat într-o postare că pleacă la muncă folosind prescurtarea unei expresii vulgare. 

"Plec la muncă" - aşa şi-a anunţat senatorul Liviu Pop prietenii de pe facebook că îşi începe ziua. Reacţiile critice care au urmat l-au făcut să râdă pe fostul ministru al Educaţiei.

În această zi de muncă, Senatul, camera decizională, a dezbătut Legea Manualului, proiect iniţiat chiar de Liviu Pop, pe când era ministru al Educaţiei. Ulterior, din calitate de preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, Liviu Pop şi-a votat proiectul.

Citește și
Rovana Plumb in căruță
Liviu Pop și Rovana Plumb, în căruță: ”Parcă suntem Prințesa Diana și Prințul Charles aici”. VIDEO

Legea Manualului prevede că Ministerul Educaţiei, prin Editura Didactică şi Pedagogică, să fie singurul responsabil de publicarea manualelor. Autorii de manuale nu mai trimit manuscrise la edituri, ci la minister.

Editura didactică şi pedagogică va deţine monopulul asupra publicării tuturor manualelor din România. Ca să evite controversa manualului unic, Ministerul Educaţiei spune că vor exista trei variante de manual la fiecare materie. Se poate, însă, ca la o materie, un singur manual să obţină punctaj de trecere şi tot oamenii ministerului sunt cei care vor decide asta.

Unul dintre cei mai cunoscuţi autori de manuale, profesorul Octavian Mândruţ, a refuzat să trimită anul acesta o propunere de manual, deşi de pe cărţile sale de geografie au învăţat generaţiile ultimilor 20 de ani.

Octavian Mândruț, autor de manuale de geografie: "Era cel mai compromiţător lucru pe care puteam să-l fac. Dacă intri în acel joc, te pierzi şi rezultatul este oricum un lucru mediocru, pentru că e realizat într-o lună. Întoarcerea la manualul unic reprezintă întoarcerea la perioada în care a existat manual unic. Nu cred că limita iresponsabilităţii poate merge atât de departe.”

Editurile şi unii profesori susţin că apelul făcut de Ministerul Educaţiei către autori, de a trimite manuscrise pentru noile manuale, nu are un temei legal.

Cristian Gresanu, preşedintele Uniunii Editorilor din România: "Tot ceea ce a făcut până acum ministerul, inclusiv această etapă de procedura de evaluare, este neconformă cu legile în vigoare, cu legea concurenţei, cu legea educaţiei, cu legea achiziţiilor publice, practic ei au comis o serie de ilegalităţi, aşteptând să treacă acest proiect de lege.”

În plus, ministerul cere profesorilor manuale noi, în timp ce revizuieşte planurile cadru la învăţământul primar. Acestea ar putea suferi modificări, fără ca ele să fie cuprinse în noile manuale.

Cătălina Toma, purtător de cuvânt al MEN: "Nu plecăm de la premisa schimbării, nu ne gândim să facem schimbări semnificative, ci doar analizăm oportunitatea unor revizuiri.”

Legea manualului mai poate fi întoarsă în parlament de preşedintele Klaus Iohannis sau contestată la Curtea Constituţională.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult