Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea pensiilor speciale, adoptată de Senat cu certuri. Pentru magistrați este un articol special legat de vechimea în muncă

Your browser doesn't support HTML5 video.

După lungi dezbateri și certuri, noua formă a legii pensiilor speciale a fost adoptată de Senat cu mici modificări.

Din păcate, ședința a fost urmărită de un grup de elevi, aduși în Parlament să vadă cum arată o zi din viața unui parlamentar. Atunci când certurile s-au întețit, iar atmosfera a devenit tensionată, cei mici au fost scoși din sală.

Sub privirile unui grup de elevi de școală primară, legea pensiilor speciale a fost adoptată de Senat. Chiar dacă în sală erau copii, unii parlamentari și-au expus punctul de vedere ca de obicei: cu strigăte și certuri. Diana Șoșoacă, senator: „Eu mă întreb, ce consumați?” Ștefan Pălărie, senator USR: „A ajuns statul ăsta să fie ca un cadavru în care vă puneți larvele de fiecare dată...” Ca urmare a deciziei Curții Constituționale, din forma inițială a legii pensiilor speciale a fost eliminată prevederea care face referire la recalcularea pensiilor. Cuantumul pensiei va fi media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor din 48 de luni de activitate. Pentru magistrați este un articol special legat de vechimea în muncă. Aceștia vor putea lua pensie de serviciu dacă au cel puțin 25 de ani vechime într-o funcție. Proiectul are o condiție nouă legată și de vârsta de pensionare a judecătorilor și procurorilor – se vor putea retrage numai dacă au cel puțin 47 de ani şi 4 luni, iar vârsta de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic. A fost scoasă din calculul pensiei și perioada în care o persoană a avut funcții care i-ar fi dat dreptul la o pensie specială. Doar că această măsură se va aplica eșalonat până în 2061.

Vechimea în funcții care dau dreptul la pensie specială

a) 1 ian 2024 -31 dec 2031 - vechime de 5 ani b) 1 ian 2032-31 dec 2039 - vechime de 4 ani c) 1 ian 2040-31 dec 2047 - vechime de 3 ani d) 1 ian 2048-31 dec 2054 - vechime de 2 ani în aceste funcții e) 1 ian 2055-31 dec 2061 - un an vechime Iar formula de impozitare a pensiilor speciale pentru partea care nu provine din contributii prevede un impozit de 20% pentru tot ce depășește 6800 de lei.

Pragurile de impozitare a pensiilor speciale

1. impozit de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei 2. impozit 15% pentru pensiile cuprinse între 4.254 și 6.831 de lei 3. impozit 20% pentru pensiile care depășesc 6.831 de lei USR a protestat față de noile modificări aduse. Motivul ar fi că efectul lor se va vedea abia peste 30 de ani. Dărău Ambrozie-Irineu, senator: „Atât s-a putut! Nu s-a schimbat nimic. Încep niște reguli noi abia peste 5 ani și prelungesc o abordare graduală până peste 38 de ani.” Săptămâna viitoare legea pensiilor speciale va intra la vot final în Camera Deputaților.

Citește și
pensii
„Regulile trebuie să fie la toată lumea la fel”. În ce constau noile modificări aduse legii pensiilor speciale

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult