Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea offshore, adoptată de Senat. Au fost aduse mai multe modificări

Your browser doesn't support HTML5 video.

Legea offshore, care reglementează extracţia de gaze naturale din Marea Neagră, a fost modificată luni de senatori, după ce a fost trimisă la reexaminare de preşedinte.

Companiile îşi vor putea deduce toate cheltuielile cu investiţiile, iar redevenţele pe care le vor plăti nu se vor schimbă. O primă formă a inițiativei, mai puțin favorabilă companiilor, a fost susţinută chiar de liderul PSD, Liviu Dragnea. Întâmplător sau nu, după ce a fost vizitat de secretarul pentru energie al Statelor Unite, colegii săi din Senat au venit cu amendamente. Opoziţia spune că sunt exact cele dorite de companiile interesate, inclusiv americane.

Rezerva de pe platoul Mării Negre, de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de gaz, a încins spiritele între politicieni şi marile companii din domeniu.

Iniţial Liviu Dragnea a explicat la tablă că a elaborat o lege care ar aduce statului la buget 40 de miliarde de dolari în următori ani, dar companiile din domeniu s-au plâns că vor trebui să plătească şi redevenţă şi impozit pe venituri suplimentare.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea şi a cerut reexaminarea în Parlament. Aflat recent la Bucureşti, secretarul pe energie al Statelor Unite, Rick Perry, l-a vizitat pe Liviu Dragnea, care a declarat sus şi tare că nu face nici un pas înapoi.

Cu toate acestea, luni, tocmai senatorii PSD au propus şi adoptat un amendament despre care opoziţia susţine că este ceea ce şi-au dorit companiile petroliere din domeniu.

Florin Câțu, senator PNL: "Toată investiţiile se deduc. Există un plafon la cheltuilelile din profutl suplimentar, da în general se pot deduce orice cheltuieli cu investiţiile, deci nu există o limită, doar atunci când vorbim din profitul suplimentar din care se pot deduce doar 60% din cheltuieli."

Un alt amendament important este că pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere, adică zeci de ani de acum înainte, regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica.

Liviu Dragnea: "Hai să fim serioşi, oamenii din domeniu respectiv ANRM au venit la senat săptămâna respectivă, spunandu-le ca amendamentele de le senat vor face ca statul român să dea bani la investitori, ori eu la astfel de discuţii nu particip, sincer."

Legea ar urma să fie adoptată miercuri şi în plenul Camerei Deputaţilor, cel puţin asta susţine Liviu Dragnea. Oricum opoziţia a anunţat că intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională pe acest proiect de lege.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult