Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iohannis, despre apelul lui Dăncilă: ”Drăguț”. Ce spune de OUG pe Codurile Penale

Președintele Klaus Iohannis a criticat intenția Guvernului de a da o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, susținând că problema este simplă și că acest lucru ... nu se poate.

”Asta pur și simplu nu se poate. S-a mai încercat.

Există practica Curții Constituționale, care a declarat astfel de încercări pur și simplu neconstituționale. Guvernul nu poate legifera prin ordonanță, pe o speță care este în procedură uzuală în Parlament. E foarte simplă explicația. Deci nu se poate!” - a spus șeful statului la Bruxelles.

De asemenea, întrebat de jurnaliști cum comentează discursul premierului Vioria Dăncilă din plenul Parlamentului, Iohannis a spus că este ... drăguț.

”Acest discurs de consens și pace mondială devine un discurs constant al doamnei prim-ministru. Este ... drăguț.” - a spus Iohannis.

Citește și
Anca Jurma, interimar DNA
Șefa DNA: Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, mai degrabă decât printr-o OUG

Şedinţa CSAT de săptămâna aceasta a fost suspendată de comun acord, a mai declarat joi, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis.

"Acea suspendare am făcut-o de comun acord. Deci, nu a fost o suspendare ostilă, ci am convenit să reluăm discuţiile la o dată ulterioară", a explicat şeful statului, înainte de a participa de reuniunea Consiliului European.

Preşedintele României participă joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles unde se discută, în principal, despre viitorul buget al Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, s-a discutat şi decis oportunitatea aprobării unei ordonanţe de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală în sensul adoptării acelor articole din coduri care au fost declarate constituţionale.

Tot joi, procurorul şef interimar al DNA, Anca Jurma, a declarat că un act normativ de o importanţă atât de mare cum este Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, "mai degrabă decât adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă".

 Declarațiile făcute de Klaus Iohannis, înaintea ședinței Consiliului Uniunii Europene:

- Am mai multe întâlniri, cu lideri europeni. Tema principală este președinția consiliului UE pe care o preluăm de la 1 ianuarie, dar avem și alte teme importante, tema BREXIT-ului, este migrația și Summit-ul de la Sibiu

- Se va desfășura chiar înainte de alegerile europene și sunt o specificitate a președinției noastre, care face să meargă într-un fel mai orientat spre alegeri

- Noi suntem pregătiți. Întotdeauna este loc de mai bine, dar după anumite sincope pe care le-am subliniat, pregătirile sunt într-o fază avansată

- Lucrurile se mișcă și cred că asta este o veste bună și pentru români, poate, și pentru partenerii noștri europeni, chiar dacă în plan intern avem unele abordări dificile 

- Intenționez să am o întâlnire cu doamna cancelar Merkel.

- Acest discurs de consens și pace mondială devine un discurs permanent al doamnei prim-ministru. E drăguț

- (despre suspendarea șeinței CSAT) Pot să vă spun că acea suspendare am făcut-o de comun acord, deci nu a fost ostilă.

- (despre Codurile Penale) S-a mai încercat, există practica CCR care a declarat astfel de încercări neconsituționale. Guvernul nu poate guverna prin ordonanță de urgență.

Programul președintelui:

În marja reuniunii Consiliului European, Iohannis va lua parte şi la Summitul Euro în format extins.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că, în perioada 13 – 14 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Subiectele aflate pe agenda de discuţii a Consiliului European se referă, în principal, la negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene (UE) post-2020, la aspecte legate de Piaţa Internă a Uniunii, gestionarea fenomenului migraţiei, combaterea schimbărilor climatice şi lupta împotriva rasismului şi a xenofobiei, scrie news.ro. 

”Referitor la viitorul buget al Uniunii, Preşedintele României va pleda pentru adoptarea cât mai rapidă a acestuia, menţionând că, în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, România va acţiona pentru obţinerea unor progrese semnificative în negocieri. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine avansarea eforturilor statelor membre UE în privinţa dimensiunii externe a migraţiei şi o implicare activă în dialogul cu partenerii externi, ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor, pe baza legăturilor tradiţionale cu aceste ţări, în vederea unei abordări eficiente a acestui fenomen”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit susei citate, cu privire la aspectele legate de Piaţa Internă a Uniunii Europene, preşedintele României ”va susţine continuarea eforturilor de consolidare a acesteia, arătând că ţara noastră va promova, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, demersurile menite să contribuie la aprofundarea Pieţei Interne şi avansarea procesului de punere în practică a Strategiei Uniunii Europene pentru Piaţa Internă”.

Vineri, 14 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, în cadrul căruia va reitera susţinerea României pentru obiectivul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare.

Totodată, Klaus Iohannis va sublinia că deciziile care vizează consolidarea zonei euro sunt foarte importante pentru viitorul UE şi, în consecinţă, va susţine păstrarea acestor dezbateri în format extins, cu participarea tuturor statelor membre, inclusiv a celor care nu fac parte încă din zona euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult