Klaus Iohannis: ”Pandemia a amplificat virulenţa atacurilor antisemite”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pandemia a amplificat atacurile antisemite și a sporit teoriile conspirației. Politicienii invitați la ceremonia de comemorare a holocaustului au atras atenția cu această ocazie asupra pericolului dezinformărilor și abuzurilor.
Acum 80 de ani șase milioane de evrei au fost uciși de regimul nazist, iar un supraviețuitor a povestit cu lacrimi în ochi cum familia sa a fost deportată în Transnistria.
În 1941, Israel Tanner avea doi ani. Tatăl lucra la CFR Câmpulung, iar mama era casnică. Peste noapte, familia sa a fost urcată în tren și trimisă în Transnistria. Acolo, părinții au fost puși la muncă forțată, iar copilul era pe moarte după ce s-a îmbolnăvit de tifos și scarlatină.
Israel Tanner, vicepreședinte al Asociației Evreilor din România Victime ale Holocaustului: ”Medicul i-a șoptit mamei: “n-am ce să-i fac, n-am medicamente, va muri”. Eu am supraviețuit și medicul a murit.”
La 81 de ani de atunci, reprezentanții comunității evreiești avertizează că asumarea negaționismului de către un partid parlamentar e rușinoasă pentru România. Invitat la ceremonia de comemorare a holocaustului, șeful statului a declarat că pandemia a creat cadrul propice răspândirii teoriilor conspiraționiste și a dezinformărilor care se ascund în spatele unei clamate libertăți de expresie.
Klaus Iohannis, președintele României: ”Pandemia de COVID-19 a amplificat virulenţa atacurilor antisemite şi a creat un cadru propice răspândirii teoriilor conspiraţiei şi a dezinformărilor.”
Klaus Iohannis, președintele României: "E inacceptabil ca anumite persoane sau grupuri instrumentalizează în mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste de moment."
27 ianuarie 1941 este data la care au fost eliberați ultimii prizonieri din lagărul de concentrare de la Auschwitz. Șase milioane de evrei şi alte milioane de rromi, polonezi și ruși au fost uciși de regimul nazist între 1940 și 1945.