Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Klaus Iohannis, la Summitul de la Bruxelles: Suntem lângă front, nu are rost să dăm date celor care agresează Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

România nu va comunica exact sprijinul militar direct pe care îl acordă Ucrainei, deoarece ţara noastră se află "lângă front", a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, potrivit Agerpres.

"România nu va fi mai transparentă. (...) Nu mi se pare pur şi simplu util să facem publice detalii despre ajutorul militar sau despre unde facem antrenamente pentru militarii ucraineni. Suntem lângă front. Nu are rost să dăm date via media celor care agresează Ucraina", a afirmat şeful statului.

Aceste măsuri, a subliniat el, "sunt agreate de forurile competente şi gestionate cu foarte mare responsabilitate". El a menţionat centrul de la Feteşti, unde sunt planificate antrenamente ale piloţilor ucraineni pe aeronave F-16. Luni, Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act de o scrisoare din partea preşedintelui Klaus Iohannis prin care a informat Parlamentul că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a unor echipamente şi bunuri materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni. 

Klaus Iohannis: Ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare

România intenţionează să devină "lider regional" în ceea ce priveşte operaţiunile din domeniul energiei nucleare, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, conform Agerpres.

Citește și
klaus iohannis
Geoană, despre şansele lui Iohannis de a conduce NATO: „Sperăm la un succesor care poată să conducă organizaţia”

"România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare, în formarea forţei de muncă specializate şi un hub al lanţului de aprovizionare pentru producţia de energie nucleară. În dezvoltarea programului naţional de energie nucleară, suntem dedicaţi siguranţei publicului şi mediului, operării instalaţiilor noastre în condiţii de siguranţă şi respectării depline a cerinţelor de neproliferare asumate", a afirmat şeful statului. Iohannis a subliniat că schimbările climatice reprezintă "o provocare globală", care necesită acţiune coordonată şi măsuri ambiţioase.

"Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic", a punctat el. Potrivit preşedintelui, ambiţiile în domeniul energiei nucleare trebuie să beneficieze de un sprijin financiar "adecvat", luând în considerare şi rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării. "Combinarea finanţării publice şi private este esenţială în crearea unui model de afaceri, uşor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investiţiile în cercetare, proiecte demonstrative şi dezvoltarea de noi materiale şi tehnologii nucleare. În concluzie, permiteţi-mi să fac un apel la acţiune unitară care să valorifice potenţialul masiv al energiei nucleare de a ne îndrepta spre un viitor cu emisii zero şi sigur din punct de vedere energetic", a spus Iohannis. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult