Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

La ora 14.00, șeful statului a susținut o declarație de presă foarte scurtă în care a anunțat că este ”optimist” și că ”imediat după votarea președinților celor două Camere” va fi în situația să facă ”o desemnare pentru poziția de prim-ministru”.

Astfel, Iohannis a amânat decizia privind desemnarea unui premier.

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis:

”Am invitat partidele parlamentare la consultări în vederea formării guvernului. Coaliția pro-europeană formată din PSD, PNL, UDMR și minorități a venit cu toți liderii împreună, au solicitat să vină cei patru lideri împreună.

M-au informat că negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide sunt spre finalizare. Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formațiune guvernamentală definitivată în urma negocierilor. Aceste negocieri continuă și astăzi și sunt optimist ca imediat după votarea președinților celor două Camere să fiu în situația să fac o desemnare pentru poziția de prim-ministru. Vă mulțumesc.”

Citește și
Lucian Romascanu
Romaşcanu: Marcel Ciolacu merită să fie, cred, prim-ministru. Candidat comun la prezidenţiale, condiţie a formării coaliţiei
La consultările cu Klaus Iohannis au fost doar liderii PSD, PNL, UDMR și USR

Primii care au intrat la discuții au fost reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, care participă împreună.

Au fost prezenţi liderii formaţiunilor - Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian.

Au urmat la discuții reprezentanții USR: preşedinta USR, Elena Lasconi, Ionuţ Moşteanu şi Cătălin Drulă.

Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități naționale a anunțat că îl propune ca premier pe președintele PSD Marcel Ciolacu.

În schimb, partidul AUR a anunțat că refuză să participe la aceste consultări politice, acuzându-l pe președintele Klaus Iohannis că și-a prelungit ilegal mandatul la Palatul Cotroceni.

”Sperăm din suflet ca fostul locatar de la Palatul Cotroceni să plece. Am adus o dubă în acest sens. O puteți vedea în imagini, ”mutări, relocări, debarasări”. Noi nu recunoaștem legitimitatea lui Klaus Werner Iohannis. Începând de astăzi este un președinte ilegitim. Împreună cu colegii mei vrem să anunțăm Administrația Prezidențială de inițiativa de vacantare a postului de la Palatul Cotroceni. Nu vom legitima prin prezența noastră un președinte ilegitim. Credem că aceasta este singura atitudine corectă. (...) Suntem aici, în fața Palatului Cotroceni, pentru a transmite un mesaj clar: ”Iohannis pleacă!”. Nu adânci această criză constituțională și mai mult. Nu îți bate joc de poporul român, nu îți bate joc de voința poporului român, manifestată democratic, prin vot.” - a spus președintele AUR George Simion, aflat îăn fața intrării Palatului Cotroceni.

POT nu a participat la consultări; România nu mai are un preşedinte de azi-noapte

Preşedinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, a anunţat că POT nu participă la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea prim-ministrului, menţionând că orice partid care participă susţine o persoană "ilegală, imorală şi absolut infracţională" şi orice decizie care se va lua "nu are legitimitate şi este invalidă".

"Astăzi, POT a fost chemat la Cotroceni pentru consultări privind prim-ministrul. Însă tot de astăzi, România nu mai are preşedinte de la ora 00,00, de azi-noapte. Aşadar, orice partid care participă astăzi la Cotroceni, la consultări, susţine o persoană care este ilegală, imorală şi absolut infracţională. POT nu va participa la aceste consultări şi este şi normal, pentru că este o acţiune total neconstituţională. Orice decizie care va fi luată astăzi la Cotroceni este una care nu are legitimitate şi este invalidă", a transmis Gavrilă, duminică, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Ea a spus că poziţia POT este corectă, susţinând că trebuia ales un preşedinte al Senatului care să fie desemnat ca preşedinte interimar al României.

"Noi am cerut dintotdeauna organizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale. S-a dovedit încă o dată de zile întregi că nu sunt dovezi pentru ce au susţinut ei, că ar fi justificat să anulăm alegerile din turul întâi şi efectiv turul al doilea. Care era soluţia pentru ca noi să putem totuşi să desemnăm un prim-ministru şi în continuare guvernul. Ei bine, soluţia era să se aleagă ieri un preşedinte al Senatului, un preşedinte interimar care mai departe putea să devină preşedintele interimar al României. Nu s-a întâmplat acest lucru. Se pare că aceste partide care vor participa la consultări astăzi sunt cele care continuă să-l susţină pe acest cetăţean, că a devenit un simplu cetăţean de azi-noapte, de la miezul nopţii, îl susţin în continuare ilegal în această funcţie", a mai transmis Gavrilă.

Şoşoacă a anunţat că partidul S.O.S. nu participă la consultările de la Cotroceni

Preşedinta partidului S.O.S. România, Diana Iovanovici-Şoşoacă, a anunţat, duminică, faptul că formaţiunea pe care o conduce nu va participa la consultările de la Palatul Cotroceni.

"Îl anunţ şi pe persoana fizică Klaus Iohannis, infractor de profesie şi autor al dictaturii şi al loviturii de stat, pentru că de la el a plecat în primul rând şi prin el s-au transmis ordinele din data de 5 octombrie până în 6 decembrie, inclusiv reţinerile tuturor persoanelor care au susţinut un anumit candidat, îl anunţ că partidul S.O.S. România respectă Constituţia şi legile ţării, nu este complice la aceste infracţiuni şi nu va participa la aceste pseudo-consultări, pentru că există aici infracţiuni grave, iar noi nu vom fi niciodată complici, mai ales că în partidul S.O.S. România, aproximativ 40 la sută suntem jurişti de profesie", a declarat Şoşoacă, într-o conferinţă desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Ea a precizat că, duminică, partidul S.O.S. România a sesizat Senatul, Camera Deputaţilor şi Curtea Constituţională a României cu privire la vacantarea funcţiei de preşedinte al României şi numirea unui preşedinte interimar.

Cum ar putea fi împărțite ministerele din viitorul Guvern

Social-democrații au intrat sâmbătă în ședință și au încercat să îl convingă pe Marcel Ciolacu să preia funcția de premier.

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD: "Avem suficiente resurse de competență încât să poate fi mai mulți variante de prim-ministru. Dar, din perspectiva mea, cu toate realizările și toate cifrele înainte de preluare și după predarea mandatului de astăzi de către domnul Ciolacu, merită cred să fie prim-ministru."

Surse politice spun însă că Ciolacu se ferește de scaunul de premier pentru că nu ar vrea să își asume măsuri fiscale dure, precum înghețarea salariilor și a pensiilor. Tot din acest motiv partidele evită să revendice Ministerul Finanțelor.

În viitorul Cabinet, PSD ar urma să primească 8 portofolii, PNL, 5, iar UDMR, trei. Potrivit unor surse politice, PSD ar urma să preia Agricultura, Munca, Investițiile și Proiectele Europene, Sănătatea, Apărarea și Digitalizarea.

PNL-ul ar avea bătute în cuie Justiția, Internele, Externele, Economia și Educația. Portofoliul de la Dezvoltare ar fi disputat de PNL și UDMR. Maghiarii ar fi siguri de portofoliile de la Mediu și Cultură.

Dacă liberalii pierd Dezvoltarea, atunci surse politice spun că aceștia ar vrea Transporturile de la PSD, care la schimb ar primi șefia Secretariatului General al Guvernului.

Noul Guvern ar avea trei vicepremieri, câte unul de la fiecare partid.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult