Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Klaus Iohannis, despre atacurile Rusiei la 800 de metri de granița României: „Suntem îngrijorați”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Atacurile Rusiei asupra Ucrainei au ajuns la 800 de metri de granița noastră, a informat președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită la baza militară de la Cincu, împreună cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului.

Cei doi demnitari au dat însă asigurări că NATO are stabilite proceduri clare pentru eventuale incidente în care componente ale vreunui dispozitiv de luptă ar ajunge pe teritoriul României.

Președintele României a negat categoric că piese provenite de la dronele rusești ar fi căzut și la noi. Totuși, confirmă că războiul e foarte aproape. Klaus Iohannis, președintele României: „Suntem îngrijorați pentru că aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească, am avut chiar astăzi, mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de granița noastră.” Șeful statului susține că armata este pregătită să reacționeze în cazul unui incident, dar informațiile privind scenariile luate în calcul nu sunt publice. Oaspetele său, prim-ministrul Luxemburgului, țară care are militari dizlocați la Cincu, a declarat că țara lui e pregătită să ofere sprijin, la nevoie. Xavier Bettel, prim-ministru al Merelui Ducat al Luxemburgului: „Niciodată nu lupți pentru război, lupți pentru pace, pentru valori, pentru libertăți. Facem parte din această misiune ca să arătăm că suntem solidari și dacă una dintre țări este atacată, cealaltă va răspunde.” Cei doi demnitari au vizitat marți centrul de instruire Getica și au subliniat importanța grupului de luptă NATO de la noi. La Cincu, se află la ora actuală peste 1000 de militari din Franța, Belgia, Olanda si Luxemburg, dotați cu armament de ultimă generație. Autoritățile române le promit și un pod, pe care să poată traversa Oltul cu tancuri și mașini blindate. Construcția ar fi trebuit să fie gata în această vară, dar șantierul stagnează. La fața locului nu este activitate și nici nu este vreun utilaj în apropiere. Potrivit unor informații, lucrările vor fi reluate luna aceasta și podul ar trebui să fie gata abia în vara anului viitor, adică cu o întârziere de peste 12 luni. Noul pod ar trebui să înlocuiască unul vechi, pe care circulația e interzisă.

Reporter: Oamenii ar avea voie sa treacă?

Bărbat: „La picior, da, altfel podul e închis.” Șofer: „Nu s-a mai lucrat de aproape un an jumate, de când s-au demolat astea de margine.” Șerban Todorică președintele Consiliului Județean Brașov: „Mai bine de doi ani a luat partea de pregătire, îmbunătățirea proiectului, constructorul a avut de la început o abordare diferită asupra demolării prin explozie nu mecanic.” Autoritățile susțin însă că problemele au fost depășite, iar militarii de la Cincu vor avea, de anul viitor, o cale de acces corespunzătoare către terenurile de instrucție.

Citește și
Carmen Iohannis, Klaus Iohannis
Ce încălțăminte a purtat Carmen Iohannis în Delta Dunării. Președintele a avut grijă să o ajute

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult