Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Klaus Iohannis a promulgat ”Legea urșilor”, care dă liber la uciderea animalelor prin ”prevenție” și ”intervenție”

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care se reglementează numărul de exemplare de urși care pot fi vânate.  

Legea a fost adoptată în regim de urgenţă, recent, de deputaţi, în urma tragediei de pe Jepii Mici, din Munţii Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs, în timp ce se afla în drumeţie.

Potriivt Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Legea a fost adoptată în Parlament în condițiile în care NU există o situație exactă a numărului de urși din România, deși a fost început un recensământ.

Proiectul prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Citește și
trofeu urs
Legea urșilor va încuraja vânătoarea exemplarelor mari, care nu coboară în orașe. Cât valorează un trofeu de urs

Organizațiile de mediu acuză faptul că legea urșilor va încuraja vânătoarea exemplarelor mari, valoroase, care nici măcar nu coboară pe lângă orașe.

Sub ideea aparenta că vor să protejeze urșii valoroși, parlamentarii au adoptat de fapt un articol care lasă posibilitatea vânătorilor să elimine exemplare mari, de 2-3 ani, evaluate până la peste 400 de puncte potrivit criteriilor centrului intrenațional de cinegetică și considerate trofeu.

Modificările aduse legii urșilor nasc discuții și pentru că acestea au fost scrise, suținute și votate de parlamentari care au funcții în asociații ale vânătorilor. Mai mult, acest hobby este larg răspândit printre aleși, 50 de senatori și deputați fiind vânători.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult