Klaus Iohannis a pierdut definitiv, în Justiție, o casă din Sibiu și ar putea fi pus să dea înapoi bani obținuți din chirii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Una dintre casele deținute acum mulți ani de familiei președintelui Klaus Iohannis rămâne definitiv în proprietatea statului.
Înalta Curte de Casație a luat decizia la capătul unui proces deschis încă din 2016 de o prietenă de familie a șefului statulului, care pretindea că ar fi, alături de Carmen Iohannis și de mama acesteia, moștenitoarea imobilului.
Instanța supremă a respins astfel recursul declarat de o prietenă de familie din Statele Unite a familiei Iohannis într-un proces deschis încă de acum 8 ani prin care reclamanta încerca să salveze pretinsa moștenire în condițiile în care imobilul situat în strada Magheru numărul 35 fusese întabulat în favoarea statului încă din 2008.
Hotărârea ÎCCJ îi permite acum statului să ceară oficial atribuirea ca proprietar a unui alt imobil din centrul Sibiului - din strada Nicolae Bălcescu nr. 29, pe care Klaus și Carmen Iohannis îl cumpărase de la pretinșii moștenitori pentru 3.200 de dolari și de pe urma căruia fostul primar al Sibiului, devenit președinte, ar fi încasat chirii de peste 250.000 de euro de la o renumită bancă.
Asta până când Justiția a anulat moștenirea și implicit contractul de vânzare-cumpărare. În aceste condiții, Fiscul ar putea demara procedurile legale împotriva șefului statului pentru ca acesta să cedeze - de bună voie sau executat silit - chiriile încasate vreme de mai mulți ani.
Două imobile pierdute dintr-o loviturăKlaus Iohannis a pierdut definitiv două imobile din Sibiu în beneficiul statului român și trebuie să returneze și suma de 260.000 de euro încasată din chirii, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), potrivit Europa Liberă.
Acest litigiu bloca și recuperarea de către stat a altui imobil din Sibiu, de asemenea pierdut în instanță de către familia Iohannis în noiembrie 2015. Este vorba despre un spațiu comercial de pe urma căruia președintele Klaus Iohannis a obținut chirii totale în valoare de 260.000 de euro.
Curtea Supremă a publicat astfel verdictul final în cazul unui litigiu care data din 2016, cu privire la moștenirea unei case din Sibiu, de pe strada Magheru 35, care a aparținut familiei lui Carmen Iohannis și unei alte familii, Baștea.
Familia Iohannis ar putea fi executată silit de ANAF pentru recuperarea chiriilor de 260.000 de euro încasateLitigiul bloca recuperarea de către stat a altui imobil din Sibiu pierdut în instanță de familia Iohannis în noiembrie 2015 – un spațiu comercial din strada Nicolae Bălcescu 29.
În 2017, familia Iohannis a mai pierdut o casă din centrul Sibiului, după un litigiu început în 2014, când Tribunalul Brașov anula contractul de vânzare-cumpărare asupra imobilului încheiat de Klaus și Carmen Iohannis cu urmașii proprietarului.
După decizia definitivă de acum a ÎCCJ, un notar poate deschide procedura de succesiune prin care statul român să intre în posesia imobilelor ca moștenitor de drept, iar familia Iohannis ar urma să fie executată silit de ANAF pentru recuperarea celor 260.000 de euro.
Casa de pe strada Magheru 35 a fost între 1999 și 2008 în proprietatea familiei Ion și Rodica Baștea, a soacrei președintelui, Georgeta Lăzurcă și a soției, Carmen Iohannis.
În 2008, însă, un certificat a trecut imobilul în proprietatea statului român, dar Rodica Baștea, urmașa defunctului Ion Baștea, a cerut Curții Supreme anularea actelor de moștenitor pe numele statului, în condițiile în care familia Iohannis cumpărase deja casa.
Averea președintelui Klaus IohannisCu banii încasați din chirie, președintele a cumpărat alte trei case de pe urma cărora încasează, de asemenea, venituri din chirii.
Potrivit ultimei declarații de avere a președintelui României, din mai 2024, Klaus și Carmen Iohannis erau la acea dată proprietarii a 6 imobile, toate în Sibiu: 3 apartamente (obținute în anii 1997, 2001 și 2020) și trei case (una din 1992 și două din 2007).
De pe urma acestora, familia Iohannis declară chirii de câte 39.985 lei fiecare, adică 79.970 lei în total pe an, echivalentul a nici 16.000 de euro.
Din același document, reiese că șeful statului a încasat în ultimul an un salariu de 186.749 lei, în timp ce soția sa a câștigat 49.553 lei ca profesoară.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Sibiu , klaus iohannis , anaf , casă , chirii , executare silita , inalta curte de casatie si justitie , sentinta definitiva , pierdut
Dată publicare: 25-09-2024 16:17