Iordache cere modificarea Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului
Potrivit propunerii, citată de Agerpres, preşedintele trebuie să solicite Curţii Constituţionale să constate dacă întrebările ce urmează să fie puse la o consultare populară se încadrează în limitele revizuirii, înainte ca acestea să fie trimise Parlamentului.
În expunerea de motive a proiectului se arată că această modificare este "imperios necesară având în vedere recentul punct de vedere prin care Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârşit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român".
"S-a constatat astfel că se considera necesar ca, înainte de a trimite spre consultare Parlamentului, Preşedintele României trebuie să solicite Curţii Constituţionale să constate faptul că întrebările referendumului se încadrează în limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) coroborat cu art. l alin. (3) şi art.16 din Constituţie. Astfel, dacă legislaţia ar fi prevăzut o asemenea obligativitate, ar fi beneficiat din punct de vedere financiar, precum şi al organizării unui referendum de o asemenea amploare de o mult mai bună informare", a explicat Iordache.
Potrivit deputatului PSD, s-a constatat că sunt cazuri unde aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală sau a altor modificări trebuie să revină Parlamentului şi "nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni, cu trimitere bineînţeles şi la alte domenii care pot constitui în viitor motivele unui referendum naţional".
Propunerea legislativă a lui Florin Iordache mai prevede că în cadrul referendumului cu privire la problemele de interes naţional autorităţile publice au obligativitatea informării detaliate şi complete a electoratului, în conformitate cu Codul bunelor practici în materie şi cu celelalte recomandări ale Comisiei de la Veneţia, prin campanii şi activităţi la nivel naţional asupra temelor care fac obiectul consultării populare.