Iohannis îi critică pe parlamentarii opoziției: După ce au distrus bugetul României, fac acum propuneri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aleşii au cerut ca executivul să prezinte săptămânal, în Parlament, rapoarte de activitate, iar curtea de conturi să verifice modul în care se cheltuiesc banii. "Majoritatea parlamentară, lipsită de orice legitimitate, votează astăzi populist, măsuri care nu au nicio susținere economică", le-a răspuns preşedintele.
PSD, ALDE, PRO România şi UDMR s-au aliat imediat ce şeful statului a anunţat că starea de urgenţă se prelungeşte până pe 15 mai. Decretul prezidenţial a fost totuşi adoptat.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Cum poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul întrebării necesitatea stării de urgență sau care condiționează votul în Parlament - absolut obligatoriu de altfel pentru ca decretul să producă efecte - condiționează votul de adoptarea unor măsuri imposibil de implementat?"
Parlamentarii au completat decretul cu patru articole noi. Autorii textului adăugat, social-democraţii, vor ca Guvernul să nu poată restrânge drepturi prin ordonanţe militare, ci doar prin legi adoptate în Parlament. Îşi mai doresc ca Executivul să vină săptămânal în parlament ca să prezinte rapoarte de activitate, iar Curtea de conturi să verifice modul în care au fost folosiţi banii pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "După ce au distrus în ultimii ani bugetul României, fac acum propuneri care nu doar că sunt greșite, dar pur și simplu împovărează excesiv o țară pe care au lăsat-o și expusă, și vulnerabilă."
Social-democraţii au ameninţat Guvernul că aşteaptă să treacă pandemia pentru a depune moţiune de cenzură.
Titus Corlățean, lider PSD: "Vă paşte, domnilor guvernanţi, un virus foarte periculos. Nu este corona, ci un virus care e omenesc şi care e denumit politic lăcomia de putere."
Dan Barna, preşedinte USR: "Guvernul să înceteze să mai ia aceste voturi ca pe nişte cecuri în alb. Vedem miniştri care se contrazic cu alţi miniştri, miniştri care se contrazic cu premierul; sau miniştri care primesc scatoalce de la preşedinte"
Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Decretul de prelungire a stării de urgență, prin esența lui, nu poate fi supus unor modificări. Are unele prevederi, nu puține, care au fost prevăzute și în primul decret prezidențial, deci votate în Parlament, dar nu au fost deloc puse în aplicare."
Adăugirile cu care au venit aleşii nu sunt însă obligatorii pentru Guvern. Executivul poate sau nu să ţină seama de ele.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis , Parlament , stare de urgenta
Dată publicare: 16-04-2020 19:18