Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Întâlnire de gradul zero între Ciolacu și Isărescu. Inflația și deficitul bugetar au fost principalele teme de discuție

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marcel Ciolacu a avut luni prima sa întâlnire în calitate de premier cu guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Inflația și deficitul bugetar au fost principalele teme de discuție pentru că riscurile sunt în continuare mari.

Analiștii economici sunt de părere că deficitul bugetar va fi mai mare decât ținta asumată și, în consecinţă, nu sunt excluse noi majorări de taxe.

Guvernatorul Băncii Naționale a fost întâmpinat de Marcel Ciolacu la intrarea în Palatul Victoria. La întâlnire au participat și fostul premier Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor și cel al Fondurilor Europene.

O temă importantă de discuție a fost creșterea prețurilor. Atât prognoza BNR, cât și noul program de guvernare, arată că inflația ar trebui să coboare la 7-8% până la finalul acestui an. Este adevărat că scumpirile s-au potolit în ultima vreme, dar riscuri încă există. De pildă, creșterea salariilor din sectorul public pot duce la o cerere ridicată și pot pune presiune pe prețuri. La fel și plafonarea prețurilor pentru anumite produse, spun specialiștii. Prin urmare, reducerea inflației depinde mult și de măsurile pe care le va lua noul Guvern. Și doar dacă vom ajunge la această țintă, BNR ar putea începe scăderea dobânzilor anul viitor.

Un alt subiect discutat a fost deficitul bugetar. Ținta pentru acest an este de 4,4% din PIB, așa cum ne-am angajat și în fața Comisiei Europene, iar anul viitor ar trebui să coboare sub 3%.

Adrian Codîrlașu, Vicepreședinte CFA România: ”Având în vedere grevele care au fost în România şi creşterea cheltuielilor publice la care au condus aceste greve, acest deficit de 4,4% din PIB probabil nu se va realiza. Probabil va merge către 5% din PIB, nefiind excluse și majorări suplimentare de taxe în acest an și în anul următor”.

Atunci când cheltuielile sunt mai mari decât încasările, de multe ori Guvernul se împrumută mai mult și crește datoria. Pe de altă parte, dacă autorităţile continuă să încalce regulile de deficit bugetar, ţara noastră ar putea pierde din fondurile europene ce îi sunt alocate ori chiar ar putea fi amendată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult