Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul va crea o instituţie unică pentru toate achiziţiile publice, de la agrafe la medicamente

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul schimbă regulile pentru cumpărăturile făcute de stat. O instituţie nouă se va ocupa de toate achiziţiile, fie că e vorba de pixuri, calculatoare sau medicamente şi maşini.

Guvernul modifică legea la presiunea primarilor, care şi-ar dori să scape de această răspundere, după ce unii dintre ei au ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie. Noile reguli ar putea aduce termene scurte de soluţionare a contestaţiilor şi chiar despăgubirea celor care sunt dezavantajaţi cu bani de la Guvern, după cum propun unii primari.

Până la sfârşitul acestei luni, Guvernul vrea să vină cu noile reguli pentru achiziţii.

Premierul Viorica Dăncilă: „Se lucrează la finalizarea unui pachet normativ de simplificare şi de eficientizare a achiziţiilor publice.”

Adică o singură instituţie mamut care să cumpere pentru toate instituţiile de stat din România cele necesare funcţionării: de la benzină pentru maşini şi hârtia pentru documente până la medicamente pentru spitale.

Citește și
DNA
Procurorii DNA au retinut-o pe sefa serviciului de achizitii din Spitalul Obregia. Prejudiciu financiar de peste 600.000 euro

Eugen Teodorovici: „Achiziţia se va face într-un singur loc, pentru că am dat ca exemplu un stat membru care a redus cu 28% cheltuielile făcând o astfel de achiziţie centralizată.”

O altă modificare se referă la contestaţiile despuse la licitaţii, care vor fi rezolvate în cel mult o lună. Actualul Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se va transforma în tribunal.

Septimius Pârvu, specialist achiziții publice: „Dacă Consiliul respinge contestaţia, poţi să semnezi contractul, ceea ce înseamnă că poţi să începi lucrarea, dar dacă ajungi la a doua instanţă, care zice opusul, legea ar prevede că se dau banii şi celui care a câştigat achiziţia şi e despăgubit şi cel care a pierdut.''

De unde ar veni banii pentru despăgubiri? Primarul Sectorului 3 al Capitalei are o propunere.

Robert Negoiță: „Statul să plătească despăgubiri firmei. Ar trebui să fie bani guvernamentali, nu de la administraţia locală.”

Specialiştii spun că modificările la legea achiziţiilor nu trebuie făcute în grabă, mai ales când miliardele de lei puse în joc sunt bani publici.

Septimius Pârvu, specialist achiziții publice: „Ne-am uitat pe 10 judeţe. Din vreo 700 de achiziţii, aproape jumătate nu aveau câştigători publicaţi în SEAP, care e platforma online în care se publică achiziţiile. Poate să fie şi un semn de fraudă.”

Comisia Europeană a venit recent cu o concluzie dură pentru autorităţile române. Statul cheltuie în fiecare an peste 15 miliarde de euro, dar aproape jumătate din această sumă reprezintă bani daţi prin licitaţii cu un singur ofertant. Iar cazuri de licitaţii care ridică semne de întrebare şi de achiziţii la suprapreţ sunt peste tot în ţară.

O primărie din Timiş a plătit 3.000 de lei pentru 20 de pixuri, obiecte care să fie oferite drept cadou. O altă primărie, dintr-o comună arădeană, a cumpărat, fără licitaţie, 760 de coşuri de gunoi a câte 800 de lei bucata. Iar mari companii de stat, au tocat milioane pe produse „de protocol'', după cum a descoperit Curtea de Conturi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult