Creșterea pensiilor și a alocațiilor nu acoperă scumpirile uriașe. Bugetarii ar putea să aibă salarii și mai mari
Your browser doesn't support HTML5 video.
Și alocațiile vor fi mai mari, și, în plus, se fac calcule pentru a vedea dacă pot fi mărite și salariile bugetarilor. Însă, același Guvern recunoaște că majorările vor fi anulate de scumpiri.
Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie anul viitor a fost decisă printr-o ordonanță de urgență care nu mai putea întârzia, chiar dacă bugetul pe 2022 nu este încă gata.
De acum, cupoanele cu punctul de pensie mărit cu 10%, de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, pot fi tipărite, iar în ianuarie pensionarii își vor primi la timp banii.
Marius Budăi, ministrul Muncii: ”Încercăm să creăm un scut în jurul celor mai vulnerabile persoane din România în fața acestui val puternic de scumpiri, e un pachet de apărare a puterii de cumpărare, nicidecum de majorare”.
În vreme ce Guvernul a decis deja ca pensia minimă să fie crescută cu 25%, până la 1.000 de lei, încă nu este clar ce se va întâmplă cu pensiile de peste 4.000 de lei. În coaliția de guvernare se discută ca pensionarii cu aceste venituri să achite contribuție la sănătate.
Salariul din mediul public, mult mai mari decât cele din privat
În cazul alocațiilor, creșterile sunt diferențiate. Pentru copiii cu vârste de până la 2 ani, alocația crește cu 40%, până la 600 de lei. Pentru restul, majorarea de aproape 30 de lei abia dacă acoperă inflația. Alocația va fi de 243 de lei. Iar 2022 va fi un an cu multe scumpiri.
Pentru 2022, Comisia de Prognoza estimează o inflație, adică o creștere generalizată a prețurilor, de 4,7% față 2021. Asta în condițiile în care anul acesta a ajuns deja la o inflație de aprope 8%, cu facturi uriașe la energie și mâncare tot mai scumpă. Salariile la nivel de economie ar urma să crească mai puțin - cu doar 2 procente.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: ”Salariile din sectorul bugetar sunt substanțial peste cele din privat și probabil Guvernul nu le va mai majora din sectorul bugetar, cele din privat vor continua să crească, însă având în vedere creșterea economică care va fi mai mică decât în acest an, probabil creșterea de salarii va fi sub rata inflației”.
Personalul medical și cadrele didactice ar urma să fie exceptate de la înghețarea salariilor
Certă este doar creșterea salariului minim pe economie, așteptată de peste 1 milion de români care, din ianuarie, vor primi în plus la leafă 10%, adică 138 de lei net. Majoritatea lucrează în privat.
Surse guvernamentale susțin că pentru a ține cheltuielile sub control se ia în calcul înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul actual, însă cu excepții, după cum vor social-democrații.
Ar putea avea lefurile mărite două categorii - personalul medical, precum brancardierii și infirmierele, alături de cadrele didactice.
În același timp, indemnizațiile demnitarilor, de la președinte până la primari, ar urma să rămână pe loc. Mai mult, foștii aleși locali nu vor primi nici la anul pensiile speciale.
Sursa: Pro TV
Etichete: pensie , guvern , majorare , oug , punctul de pensie
Dată publicare: 15-12-2021 20:01