Guvernul pregătește măsuri speciale pentru organizatorii de concerte și evenimente culturale
Premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-au întâlnit miercuri cu reprezentanți ai acestui domeniu, pentru a discuta despre măsurile de susținere a acestui sector.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, au fost analizate două seturi de propuneri, unul necesar a fi aplicat în perioada imediat următoare, iar altul care să pregătească reluarea activității în domeniul cultural, atunci când situația epidemiologică o va permite.
Astfel, pe termen scurt, Guvernul are în vedere adoptarea unor decizii menite să faciliteze asigurarea de lichidități financiare organizatorilor de concerte și de evenimente culturale, precum și continuarea acordării șomajului tehnic și după data de 15 mai 2020 pentru angajații din acest sector.
În perspectiva reluării activității, dialogul între membrii Guvernului și reprezentanții acestui sector va continua în cadrul unui grup de lucru, al cărui scop este să identifice propuneri de susținere industriei culturale.
”Înțeleg problemele cu care vă confruntați și îmi pare rău că evenimente culturale de răsunet nu vor mai putea fi curând organizate. Însă, avem toată deschiderea să susținem industria culturală, astfel încât să-și poată relua activitatea în bune condiții atunci când situația epidemiologică o va permite”, a afirmat premierul Ludovic Orban, conform sursei citate.
Măsurile urmează să fie discutate în ședința de Guvern de joi, 14 mai.
Ce înseamnă ”asigurarea de lichidități financiare”
Printre măsurile discutate de cele două părți se află și una referitoare la ”asigurarea de lichidități financiare”.
Acest lucru presupune - printre altele - prelungirea valabilității biletelor vândute pentru care nu au mai avut loc spectacolele, precum și prelungirea exigibilității TVA și modificarea termenului pentru plata impozitului reținut în România pentru cetățenii nerezidenți.
România iese din starea de urgență
Ne mai despart două zile de momentul în care România iese din starea urgență și intră în starea de alertă. De vineri, 15 mai, vom putea să ieșim din casă fără declarația pe propria răspundere, însă, nu vom putea pleca din oraș, decât dacă trebuie, și neapărat cu hârtie.
Masca devine obligatorie în spații publice închise sau în mijloacele de transport în comun.
Chiar dacă starea de urgență va fi ridicată, în România autoritățile anunță că este nevoie în continuare de măsuri de combatere a răspândirii virusului și de aceea se va institui stare de alertă pentru 30 de zile.
Această presupune noi obligații. Pentru ca Executivul să le pună în practică, aceste noi măsuri trebuie aprobate și de Parlament.