Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul a găsit soluția pentru economisirea banului public. Primăriile nu mai au voie să dea bani pe mobilă sau carți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe final de an, autoritățile vor să strângă robinetul cheltuieililor cu bani publici. Instituțiile de stat nu vor mai putea să dea banii pe mobilă, cărți ori consultanță.  

Târgurile și concertele vor fi permise doar la final de an, de Crăciun și Revelion, și cu bugete limitate.

Ministrul Finanțelor spune că măsurile sunt necesare pentru că, în decembrie, cheltuielile se măreau și de 3-4 ori față de o lună obișnuită, ceea ce ar pune în pericol angajamentul luat față de Bruxelles, că vom ține deficitul bugetar sub control, pentru a primi bani europeni.

Cu noile măsuri, oficialii spera că vor opri cheltuielile uriașe de la stat care se fac de obicei la final de an.

Ordonanța pregătită de Finanțe prevede că instituțiile de stat nu pot cheltui banii publici pe o serie de produse și servicii în lunile noiembrie și decembrie. De exemplu, nu pot cumpăra mobilă nouă, nu pot face reparații curente, nu pot cumpăra cărți și nici cheltui bani pe studii, cercetări și consultanță.

Citește și
marcel ciolacu
Marcel Ciolacu, despre legea noilor măsuri fiscale. Când își va produce efectele

Li se interzice totodată să organizeze festivaluri și concerte. Excepție fac doar cele de final de an, de Crăciun și Revelion, pentru care sunt stabilite însă limite, adică cheltuiala să nu fie peste media lunară din primele nouă luni din an.

În anii trecuți, numai în decembrie, cheltuielile cu bunurile și serviciile ajungeau să fie cât pentru trei-patru luni obișnuite, adică peste 4,5 miliarde de lei, spune ministrul Finanțelor.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: ”Este nefiresc să stăm cu acest pericol legat de deficit bugetar. Facem eforturi pentru ca ținta de deficit bugetar să fie conform cu angajamentele asumate în relația cu Comisia Europeană și să nu riscăm suspendarea fondurilor - ce-ar însemna ca România să aibă 5.000 de șantiere fără fonduri europene, nu cred că ar fi de bun augur”.

Toate investițiile care nu sunt din bani europene vor fi blocate

Ordonanța prevede că investițiile care nu sunt făcute cu bani europeni sunt blocate până anul viitor. În aceeași situație sunt și cei care au câștigat în instanță plata unor drepturi salariale.

Potrivit Guvernului, măsurile au ca scop încadrarea într-un deficit bugetar de 5,5-5,7% din Produsul Intern Brut, cât este limita maximă care ar putea fi acceptată de Comisia Europeană.

Executivul  încearcă prin această ordonanță, dar și prin pachetul de măsuri fiscale aplicat mediului privat și asumat în parlament, să evite blocarea fondurilor europene din cauza deficitului excesiv.

De respectarea limitei de deficit depinde soarta miliardelor de euro pe care România le poate lua prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

DEFICIT BUGETAR ESTIMAT: 5,5% = 87,5 mld lei

sursa: Guvern, Comisia Națională de Prognoză

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult