Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fost președinte al Curții Constituționale, despre ”amendamentul Iohannis” al PNL: ”Legea spune că NU se poate”

Your browser doesn't support HTML5 video.

PSD nu va vota inițiativa legislativă prin intermediul careia liberalii l-ar putea promova pe Klaus Iohannis în funcția de senator. Social-democrații au anunțat că nu sunt de acord să adopte o lege pentru o singură persoană.

Rămași fără voturi, liderii PNL au amânat dezbaterea proiectului și au cerut Biroului Electoral Central să lămurească dacă șeful statului poate fi susținut în alegeri drept candidat independent.

Social-democrații au anunțat oficial că nu vor susține inițativa PNL de modificare a legii privind alegerile parlamentare.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Această lege nu este o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României și nici pentru PSD. Eu v-am spus părerea mea.”

În 2004, PSD a promovat aceeași modificare legislativă, iar beneficiar a fost Ion Iliescu, ajuns astfel senator.

Citește și
marcel ciolacu, klaus iohannis
PSD nu va sprijini în Parlament „amendamentul Iohannis” al PNL. Ciolacu: „Nu e o prioritate pentru mine sau pentru Guvern”

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”În 20 de ani .. am mai evoluat”.

Decizia PSD îi lasă pe liberali fără voturile de care au nevoie pentru a-și promova proiectul. Acesta este și motivul pentru care, în Senat, dezbaterea inițiativei a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Pe liberali i-a pus în dificultate și o decizie a Consiliului legislativ, instituție formată din juriști și condusă de fostul ministru al justiției, Florin Iordache.

În punctul de vedere formulat asupra acestei inițiative, instituția arată că nu există prevederi legale care să-i interzică președintelui în funcție să candideze ca independent sau care să ii interzică unui partid să promoveze candidatura unui independent.

Gabriel Andronache, liderul grupului PNL din Camera Deputaților: ”Este absolut necesară din punctul nostru de vedere modificare legislativă pentru a fi introdusă această excepție despre care vorbim și care a mai existat în legislație.”

Augustin Zegrean, fost președinte Curtea Constituțională: ”Legea actuală spune că nu se poate. O lege în vigoare care nu a fost verificată de CCR se consideră că se bucură de prezumția de constituționalitate.”

Reporter: Există soluția ca președintele să poată candida?

Augustin Zegrean: ”Demisia!”.

Liberalii au cerut Biroului Electoral să lămurească situația.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult