Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europarlamentar: Guvernul Ciolacu taie 740 de milioane de euro de la spitale. Rafila susține că e decizia Comisiei Europene

6 proiecte pentru ridicare de noi unități sanitare au fost propuse pentru a fi scoase de pe lista de finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Unul este din București, celelalte din țară, iar jumătate aveau deja contractele semnate.

Încă de acum 2 ani, Comisia Europeană a anunțat că trebuie făcută o coreție a bugetului pentru PNRR, iar, la sănătate, unde s-au tăiat 740 de milioane de euro, Guvernul vrea să elimine acele spitale care au puține șanse să fie făcute repede.

Autoritățile spun, însă, că aceste proiecte vor fi continuate prin împrumuturi de la Banca Europeană pentru Investiții, iar banii vor fi restituiți de statul român.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat că intenționează să blocheze la Bruxelles intenția Guvernului PSD-PNL de a modifica țintele asumate prin PNRR, care sunt condiții esențiale pentru a primi fonduri nerambursabile.

Citește și
modificări pnrr comisia europeana
România cere Comisiei Europene să modifice PNRR-ul. Patru investiții majore ar urma să fie eliminate. Despre ce este vorba

 Conform sursei citate, ”Ciolacu vrea să ia de la spitale, școli și creșe ca să păstreze pensiile speciale”.

Europarlamentarul afirmă că PSD-PNL ar dori să renunțe la suma de 740 de milioane de euro care erau destinați construirii de spitale și a anunțat că a cerut oficial Comisiei Europene să respingă aceste propuneri de modificări.

”Am solicitat azi Comisiei Europene să respingă modificările propuse de guvernul PSD-PNL la PNRR. Este clar că tăieri iresponsabile - minus 740 de milioane de la spitale - pun în pericol cetățenii europeni, fiind împotriva obiectivelor Uniunii Europene și a scopului Mecanismului de redresare și reziliență. Am amintit Comisiei că îmbunătățirea sistemului de sănătate a fost una dintre prioritățile UE și implicit o prioritate a României în crearea MRR, respectiv alocarea către țara noastră a 30 de miliarde de euro prin acest mecanism. Pregătirea sistemului medical pentru o eventuală criză este una dintre principalele condiții care au stat la baza Mecanismului de redresare și reziliență - cum să tai de la spitale în PNRR? Modificarea guvernului Ciolacu este clar împotriva cererii inițiale și riscă să invalideze tot pachetul de reforme pentru România.” - a transmis europarlamentarul.

Vestea că România ar putea pierde aproape 1 miliard de euro din PNRR, bani destinați spitalelor, a fost menționată și de Oana Gheorghiu, membră fondatoare a Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”.

”În ultimele săptămâni, o femeie a murit în spitalul din Botoșani, strigând NU AM AER, o alta a născut pe un trotuar la Urziceni, cel puțin 12 mari arși au trebuit trimiși în străinătate pentru a avea șanse la viață, căci România NU ARE încă un spital de mari arși.

În tot acest timp, Guvernul și Ministerul Sănătății au pregătit documentația pentru Comisia Europeană, prin care au anunțat că renunță la aproximativ 740 milioane de euro, bani gratis, din PNRR, pentru 6 proiecte de spitale.

Și tot în acest timp, Guvernul pregătește marea suprataxare a mediului privat de afaceri și tăierea sponsorizărilor către ONG uri, singurele care mai fac proiecte în sănătate.

Așa arată România, azi.” - a transmis Oana pe Facebook.

Ce explicații are ministrul Alexandru Rafila pentru banii pierduți din PNRR

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat, luni, că ajustarea PNRR a diminuat fondurile nerambursabile în domeniul sănătăţiicu 740 milioane euro şi a adăugat că nu era de dorit ca ţara noastră să fie pusă în situaţia să plătească de la buget sumele pentru unele proiecte care nu ar fi putut respecta termenul de finalizare.

Ministrul PSD a mai spus că proiectele în cauză vor fi realizate cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), fonduri rambursabile.

Acesta a mai afirmat că din cauza acestei ajutări a fost necesară rezivuirea investiţiilor în infrastructura spitalicească şi astfel sunt afectate şase proiecte de investiţii.

„La data de 3 noiembrie 2021, Consiliul UE a adoptat o decizie de punere în aplicare a grantului pentru România. Acest grant este în valoare de 29,12 miliarde euro. De fapt sunt două componente. Una este de grant. Grant înseamnă fonduri nerambursabile în valoare de 14,23 miliarde euro şi împrumut pentru care se plăteşte o anumită dobândă, este adevărat o dobândă redusă în valoare de 14, 94 miliarde euro. Din grant, Ministerul Sănătăţii, sectorul de sănătate, a beneficiat de fonduri exclusiv din grant nu şi din partea rambursabilă. Ministerul Sănătăţii a beneficiat de fonduri exclusiv din grant, este vorba de componenta de 2 miliarde 450 de milioane de euro, care se referă la investiţii şi reforme, şi o componentă de 400 de milioane de euro, care este dedicată digitalizării sistemului de sănătate. În total, Sănătatea trebuia să beneficieze, conform alocării iniţiale, de 2,850 miliarde de euro”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă pe tema Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - componenta Sănătate, susţinută luni la sediul Ministerului Sănătăţii, potrivit News.ro.

Cine a decis reducerea fondurilor din PNRR, Guvernul sau Comisia Europeană?

Social-democratul susține că cei de la Comisia Europeană au dispus ajustarea fondurilor prevăzute prin PNRR.

„Comisia Europeană a dispus ajustarea PNRR, această contribuţie financiară maximă acordată României a fost revizuită, în sensul că pentru calculul contribuţiei financiare maxime se actualizează pentru fiecare stat membru prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB-ului din 2020 şi cu variaţia agregată a PIB-ului în perioada 2020-2021. Având în vedere că aceşti indicatori au fost diferiţi faţă de cei din estimarea iniţială s-a dispus o diminuare a contribuţiei financiare a UE pentru întreg PNRR de 2,1 miliarde de euro, iar această reducere a fost realizată doar din zona de granturi”, a mai afirmat Rafila.

El a adăugat că la Ministerul Sănătăţii din totalul de 2,85 miliarde, diminuarea a fost de 740 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 26%.

„La Sănătate au fost reduse 740 de milioane, ceea ce a dus la un buget final de 1,7 miliarde pentru investiţii şi au rămas neatinse cele 400 de milioane pentru digitalizare, aceasta fiind o condiţie, o cerere expresă a Comisiei Europene”, a mai explicat ministrul PSD.

Ministrul Sănătăţii a mai explicat că, din cauza acestei ajustări şi diminuare a fondurilor nerambursabile din PNRR din domeniul sănătăţii, a trebuit revizuită lista investiţiilor în infrastructura spitalicească.

„Ne-am găsit în faţa acestei situaţii în luna iunie. Care au fost consecinţele? Lista acestor spitale a trebuit revizuită. A trebuit să găsim alte surse de finanţare încât spitalele care nu mai rămâneau pe lista PNRR să se facă şi să primească finanţare şi câteva criterii. Astfel, sunt afectate şase proiecte. Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea, Construire Corp nou- Departament Sănătatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa, Construcţia de secţii de obstetrică şi ginecologie – Arad, Construcţia Spitalului de Urgenţă Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locaţie, Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Braşov şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia – Relocare şi modernizarea activităţii”, a mai spus Rafila.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, asist. univ. dr. Alexandru Florin Rogobete, a oferit detalii despre subiect, fiind întrebat dacă ne-am putea aştepta la alte modificări, fiind încă negocieri cu cei de la Comisia Europeană.

„Comisia Europeană a cerut României să reducă cu 2,1 miliarde de euro componenta de granturi nerambursabile de 14,24 miliarde euro din PNRR pentru că România a avut rezultate macroeconomice mai bune în 2020 şi 2021 decât cele preliminare, aşa că potrivit regulamentului PNRR trebuie să înapoieze o parte din alocarea iniţială. Comisia Europeană nu a impus însă la ce proiecte să se renunţe, ci a cerut României să decidă de unde face această diminuare”, a afirmat Rogobete.

Chestionat cine va da banii înapoi pentru realizarea celor şase proiecte de investiţii, Alexandru Rogobete a răspuns: „Guvernul României”.

De asemenea, pentru cele şase spitale şi secţii erau alocaţi 677 de milioane de euro.

„În momentul în care Comisia Europeană va aproba propunerea României de diminuare, putem spune că această listă este finală. În momentul de faţă este o propunere. Faptul că memorandumul din Guvern a apărut în spaţiul public şi au apărut aceste discuţii în ultimele zile nu are nicio legătură cu o decizie finală, dar aceste spitale sunt cele identificate cu risc crescut. Riscul a fost calculat dintr-o multitudine de factori şi a trebuit să ţinem cont atât de gradul de implementare al spitalului, cât şi de întreg PNRR. Adică pentru a respecta procentul de digitalizare, respectiv pentru a respecta procentul de tranziţie verde, numărul de paturi, ş.a.m.d.”, a mai explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Chestiona dacă va fi făcută o analiză pentru a vedea de ce aceste spitale au acest risc de neîndeplinire. Alexandru Rogobete a răspuns:

„Această analiză este făcută. Nu au demarat procedurile de licitaţie din luna februarie de când au fost declarate eligibile. Nu pot să vă spun motivul. În schimb, există spitale unde deja construcţia se ridică. De exemplu la Bistriţa”.

Întrebat mai departe dacă aceasta a fost o propunere României de diminuare a acestor fonduri, Rogobete a replicat:

„Nu, nu despre asta este vorba. Comisia Europeană a impus reducerea bugetului cu suma respectivă în urma unei formule de calcul şi a cerut României să reducă obiectivele de investiţii, astfel încât să se încadreze în acel buget diminuat”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult