Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Economiștii avertizează: Impozitarea veniturilor angajaților de la stat care câștigă mai mult prezintă un risc

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ca să facă rost de bani pentru bugetul de stat, PSD și PNL se gândesc să impoziteze veniturile angajaților de la stat care câștigă mai mult decât președintele țării. 

Sunt vizați bugetarii care au un venit lunar mai mare de 25.000 de lei brut, dar și angajații cu pensii speciale.

Economiștii spun că impozitarea progresivă a bugetarilor ar fi un pas spre alte modificări fiscale și că este un risc mare că politicienii să aplice apoi taxe noi și pentru salariile din mediul privat.

Impozitarea progresivă a bugetarilor a fost soluția pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus-o în ședința coaliției. Ideea nu este nouă, iar PSD ar vrea de această dată să fie taxați doar salariații sau cei cu pensii speciale, care încă lucrează la stat și ale căror venituri sunt mai mari decât indemnizația brută a lui Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Vorbim de cumulul salariu cu pensia specială. Vorbim numai de zona bugetară. Dacă prin cumul depășești salariul brut al președintelui – 25.000 lei – e normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri amândouă de la bugetul de stat. (…) Eu cred că abordarea corectă e impozitarea suplimentară pe praguri.”

Citește și
Marcel Ciolacu, discurs populist: Am venit să reparăm dezastrul altor guvernări. În pandemie, cei bogaţi s-au îmbogăţit”
Marcel Ciolacu: Consider că în acest moment este oportună o OUG care să îngheţe absolut toate angajările de la stat

Potrivit unor surse politice, liberalii care au luat parte la discuție nu s-au opus ideii. De aceea, discuția a mers mai departe și unii politicieni ar fi spus că este nevoie ca impozitarea progresivă să fie aplicată și celor din mediul privat, ca propunerea să fie constituțională. Însă, în mesajele publice, ambii lideri de partid au vorbit doar despre angajații de la stat.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: ”E adevărat și foarte onest, vă spun că aseară am discutat care sunt posibilitățile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri. Și nu discutăm despre supraimpozitare, ci de impozitarea anumitor venituri.”

Declarațiile de la vârful PNL au stârnit multe discuții în interiorul partidului. Până acum, cei de la PNL anunță ferm că susțin cota unică și resping impozitivul progresiv.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale: ”Salariul președintelui poate fi un reper numai pentru cei care sunt plătiți din bugetul statului. Pentru cei care sunt plătiți din surse proprii, de la privați, nu poți să-i compari cu salariul bugetarilor. Bugetarii ar trebui să fie mult mai prudenți cu salariul privaților, pentru că din impozitele acestora își primesc ei salariile. Statul nu produce bani”.

Dincolo de aspectele legate de constituționalitatea legii, economiștii atrag atenția că politicienii ar putea merge mai departe.

Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: ”În România, cota de impozitare a muncii este spre 45%, suntem campioni europeni la impozitarea muncii și o impozitare suplimentară n-ar face decât să descurajeze muncă. Odată ce se trece la impozitare progresivă, se va trece la impozitarea tuturor veniturilor din economie pentru că nevoia de bani la buget este mare.”

Până acum, în discuțiile din Coaliție nu a fost menționată nivelul procentului pentru impozitul progresiv, dar nu este exclus să existe mai multe praguri, în funcție de venituri. Ministerul de Finanțe are o săptămână la dispoziție să adune informații despre numărul românilor care au venituri mai mari de 25.000 de lei brut lunar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult