Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dorin Recean, propus de Maia Sandu pentru funcția de premier al Republicii Moldova.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este criză politică la Chișinău. Premierul Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia, după un mandat de un an și jumătate, iar întregul cabinet pleacă odată cu ea.

 

Se întâmplă asta într-o perioadă în care țara vecină se confruntă cu mai multe crize și, poate nu întâmplător, la o zi distantă după ce președintele ucrainean avertiza că rușii încearcă să destabilizeze Moldova.

Cert este că preşedinta Maia Sandu l-a nominalizat pentru funcția de premier pe Dorin Recean, consilierul său în domeniul securității naționale.

„Teoriile conspirațiilor și-au făcut până la urmă jocul şi în Republica Moldova”, sunt de părere analiștii de la București.

Cu o oră înaintea anunțului demisiei, autoritățile au confirmat că o nouă rachetă de croazieră rusească lansată spre Ucraina a survolat teritoriul Republicii Moldova. Apoi, premierul Natalia Gavrilița a ieșit în fața presei.

Citește și
Maia Sandu
Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”

Natalia Gavrilița: „Dragi cetățeni, după un an și jumtate în funtea acestui Guvern a venit timpul să anunț demisia mea. Am preluat guvernarea cu un mandat anti-corupție, pro-dezvoltare și pro-european într-o perioadă în care corupția a cuprins toate instituțiile. Am fost imediat puși în fața șantajului energetic, iar cei care au făcut asta au sperat că noi vom ceda presiunilor. În aceste 18 luni de mandat am guvernat în regim de criză continuă”.

Cabinetul Gavrilița a fost supranumit, de la bun început, un guvern al crizelor

Criza economică din Republica Moldova a fost agravată de cea energetică, Guvernul fiind nevoit să facă față unei majorări dramatice a prețurilor gazelor rusești, încă din toamna lui 2021, dar a crescut tot mai mult și amenințarea unei crize de securitate, cauzată de invazia rusa în Ucraina.

Natalia Gavrilița: „Republica Moldova intră într-o fază nouă, în care prioritatea țării este securitatea energetică, cibernetică, economică și socială. Am păstrat stabilitatea în pofida agenților destabilizatori”.

Coincidență sau nu, mișcarea de la Chișinău vine după ce, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța de la Bruxelles că serviciile secrete ucrainene au descoperit planuri pentru destabilizarea situației din Moldova, la fel cum Kremlinul a încercat să facă și în Ucraina.

Volodimir Zelenski: „Recent am vorbit cu președintele Republicii Moldova, doamna Sandu, și am informat-o că serviciile noastre de informații au reușit să intercepteze un plan detaliat rusesc de distrugere a situației politice din Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și prin ce acțiuni vor încerca să destabilizeze ordinea democratică a țării, pentru a obține controlul asupra Moldovei”.

Criza politică de la Chișinău

Cristian Pîrvulescu, specialist în științe politice: „Pariul pe care l-a făcut Putin fie pe grupările din Transnistria, fie pe grupările lui Dodon sau ale socialiştilor sau ale altor pro-ruşi nu au fost un succes pentru că nu au reuşit să mobilizeze multă lume, dar teoriile conspiraţiilor şi-au făcut până la urmă jocul şi în Republica Moldova susţinerea pentru Guvernul Gavriliţă era foarte jos şi susţinerea pentru preşedinte s-a prăbuşit”.

Daniela Andreev, corespondent PRO TV Chișinău: „După ce Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia, președintele Maia Sandu a inițiat la scurt timp consultări cu fracțiunile parlamentare. Socialiștii și comuniștii nu au venit la discuții. Doar deputații PAS, formațiune din care a făcut parte șefa statului, și un deputat din partidul SOR, au participat la consultări. După negocieri, președintele a anunțat că secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, este candidatul pe care îl desemnează pentru funcția de premier”.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Economia și securitatea țării au nevoie de o nouă viață. Noul guvern va trebui să creasă nivelul de securitate al țării și să păstreze Moldova în lumea țărilor libere. Chiar dacă inițiatorii războiului energetic au dorit să cădem, noi mergem înainte. Am avut consultăti și l-am desemnat pe Dorin Recean drept candidat la funcția de prim-ministru”.

Cristian Pîrvulescu, specialist în științe politice: „Guvernul şi preşedintele sunt foarte bine susţinuţi în Occident, la Bruxelles. Nu aceeaşi susţinere există şi în Moldova, dar acolo elementele pro-ruse sunt foarte bune pe reţelele sociale. Trebuie să recunoaştem că nu există un Zelenski la Chişinău. Doamna Sandu are calităţi extraordinare, dar nu are capacitatea de a comunica pe care o are preşedintele ucrainean”.

Căderea guvernului Gavrilița ar putea avea legătură și cu apariția unor tabere cu interese divergente în interiorul partidului de guvernământ PAS, fondat de președinta Maia Sandu, observă analiștii.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult