Doi parlamentari PSD, dar și George Simion, au semnat pentru anularea acordului de securitate între România și Ucraina
Este vorba despre un acord privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina, iar documentul, care a mai fost criticat de președintele AUR, a fost semnat de Klaus Iohannis în luna iulie 2024 la Washington.
Textul acordului politic semnat de România cu Ucraina este asemănător cu cele semnate de alte state, vizând domenii de cooperare cu relevanţă pentru consolidarea capacităţii Ucrainei de a se apăra şi de a combate agresiunea rusă, în conformitate cu prevederile Cartei ONU, şi pentru întărirea securităţii României.
Semnatarii proiectului de lege prin care se dorește anularea acestui acord susțin că președintele Klaus Iohannis și-ar fi depășit atribuțiile.
”Din analiza coroborată a normelor din Legea nr. 590/2003 se poate constata că președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia semnării Acordului privind cooperarea in domeniul securității între România și Ucraina și-a depășit atribuțiile și competențele în privința încheierii unui tratat bilateral la nivel de stat, deoarece avea în competență numai semnarea unui astfel de tratat, fără posibilitatea intrării în vigoare a unui astfel de tratat, el putând intra in vigoare numai după ratificarea lui de către Parlamentul României, prin lege, la data schimbului instrumentelor de ratificare.
Se poate constata astfel că validitatea Acordului privind cooperarea în domeniul securității între România si Ucraina este afectată, precum și faptul că normele privind capacitatea președintelui Iohannis să încheie un asemenea tratat, precum si procedura încheierii tratatelor a fost încălcată.” - se arată în expunerea de motive.
Cu toate acestea, ”Acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina” a fost aprobat în ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării, care este condus de președintele Klaus Iohannis.
În Legea nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se arată că CSAT:
”f) aprobă: 1. orientările de bază în domeniul relaţiilor internaţionale privind securitatea naţională; 2. proiectele tratatelor şi acordurilor internaţionale în domeniul securităţii naţionale sau cu incidente în acest domeniu; 3. stabilirea de relaţii cu organisme similare din străinătate de către instituţiile şi structurile cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale;”
Proiectul de lege de anulare a acestui acord între România și Ucraina a fost inițiat de deputații neafiliați Dumitru Coarnă și Nicolae Roman, iar printre cei 27 de parlamentari care au semnat se află și doi membri PSD - Daniel Ghiță și fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache - precum și George Simion (AUR), Mihai Lască (neafiliat), Marius Ostaficiuc (AUR) sau Dan Tănasă (AUR).
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina , PSD , george simion , Parlament , acord
Dată publicare: 05-09-2024 14:06