Deputații au votat Legea care obligă companiile din sectorul energetic să plătească României taxa de solidaritate
Potrivit iniţiativei legislative, contribuţia de solidaritate va fi plătită de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor.
Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Deputatul Florin Roman: ”Principalele modificări față legea inițială sunt două, și anume faptul că, urmare a apariției acestei legi, dacă ea va fi publicată în Monitorul Oficial în zilele următoare, înseamnă că până în data de 25 mai, data la care se vor depune declarațiile fiscale, vom avea instrumentul legal prin care operatorii afectați de această ordonanță vor avea obligația să plătească taxa de solidaritate, inclusiv acel operator care datorează statului, urmare a aplicării acestei legi, suma de 300 de milioane de euro.
Deci asta este foarte important de știut, de ce urgența, pentru că aveam acest termen, de ce oportunitatea, pentru că în lipsa cadrul legal, practic acea firmă scăpa practic de plata acestei taxe de solidaritate.”
Iulia Petcu, jurnalist: Este o altă modalitate de calcul pe care legea o aduce astfel încât să fie inclusă. Puteți să ne explicați această modalitate, cum se va aplica?
Deputat Florin Roman: ”Aici a fost o confuzie gravă. Deci, practic în cererea de reexaminare s-a schimbat doar formula de calcul, ceea ce a cerut președintele pe procedură parlamentară. Deci se taxează producția, ceea ce este normal, adică poți să urmărești un operator la mod eficient după ceea ce produce și ceea ce vinde. Practic, există o taxă pe producție, iar în celebru Black Sea & Gas, care a fost discutat în spațiul public, această taxă nu se aplică pentru simplu motiv pentru că ei încă nu fac partea de producție, sunt doar la partea de investiții deocamdată.”
Ce prevede proiectul de legeProiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 186/2022, prin care este instituit cadrul legal necesar aplicării în spaţiul juridic naţional a dispoziţiilor Regulamentului (UE) 2022/1854, în contextul îndeplinirii de către România a obligaţiilor ce-i revin, derivate din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, în scopul asigurării finanţării investiţiilor în proiecte energetice strategice şi a resurselor necesare pentru protejarea populaţiei de efectele creşterii preţurilor la energie.
Contribuţia de solidaritate va fi plătită de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor.
Încasările din contribuţia de solidaritate vor fi utilizate şi pentru finanţarea măsurilor de sprijin financiar pentru consumatorii finali de energie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, pentru a atenua efectele creşterii preţurilor.
Senatul a reexaminat, marţi, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, legea prin care s-a instituit contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate în extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului.
OUG 186/2022 a stabilit cuantumul, modul de calcul şi destinaţia contribuţiei de solidaritate. Potrivit regulamentului european, aceasta are caracter temporar.
„Sunt contribuabili obligaţi la plata contribuţiei de solidaritate plătitorii de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităţilor economice NACE a doua revizuire şi de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3.037/90 al Consiliului, precum şi a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 - „Extracţia ţiţeiului”, 0620 - „Extracţia gazelor naturale”, 0510 - „Extracţia huilei”, 1910 - „Fabricarea produselor de cocserie„ şi 1920 - „Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului" şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv„, arată un articol al iniţiavei legislative menţinut nemodificat, în urma reexaminării făcute de către Senat, potrivit News.ro.
Proiectul de lege a fost adoptat Cameră ca for decizional şi astfel legea merge la promulgare.
Sursa: Pro TV, Agerpres
Etichete: omv , taxa de solidaritate , camera deputatilor , Parlament
Dată publicare: 03-05-2023 16:56