Deputații au votat inițiativa lui Dragnea și Tăriceanu, prin care interceptările pot fi contestate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deputaţii au votat iniţiativa scrisă de Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tariceanu, prin care probele obţinute prin interceptări, în baza procoalelor făcute de SRI, pot fi contestate. Astfel, orice condamnat care are în dosar aşa ceva, poate cere revizuirea şi chiar anularea sentinţei.
Textul scris de cei doi şefi ai Parlamentului prevede că persoanele care au fost interceptate în baza protocoalelor de colaborare dintre DNA şi ofiţerii SRI să poată cere revizuirea sentințelor şi anularea probelor. Mai mult, cei care se consideră vătămaţi de efectele acestor documente au 3 ani la dispoziţie ca să ceară şi despăgubiri în instanţă.
"Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la art.1 şi până la intrarea în vigoare a prezenţei legi, sunt supuse revizuirii", se arată în text.
În timp ce aleşii puterii au invocat drepturile oamenilor de a vorbi la telefon fără să fie ascultaţi, opoziţia a atras atenţia că în acest fel şi suspecţii de terorism ar putea scăpa de sentinţe.
"Pe lângă nume fabuloase ca Udrea, Riți, Păsat, o să beneficieze de ea şi terorişti ca Omar Hayssam", a transmis Lucina Viziteu, deputat USR.
Chiar şi aşa, protocoalele vor fi desecretizate şi apoi centralizate la comisia SRI din Parlament.
Aleşii puterii susţin că aceste protocoale sunt ilegale, aşadar şi probele obţinute în baza lor ar fi nule.
"Trebuie să întrerupem din abuzurile instituţiilor de forţă. Trebuie să dăm încredere oamenilor care vorbesc la telefon că ce vorbesc nu e interceptat greşit. Azi am procedat corect", a susținut Mircea Drăghici, deputat PSD.
"Când privim, privim printr-un ochean întors. Vedem numai că persoanele sunt monitorizate, dar nu că sunt protejate", a explicat Varujan Vosganian, deputat ALDE.
Liberalii au anunţat deja că vor contesta documentul la Curtea Constituţională.
În rezoluţia adoptată marți, Comisia Europeană recomanda României să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării cu instituţiile judiciare. Pe de altă parte, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Franz Timmermans, spune că este rolul instanţelor să stabilească dacă probele din dosare au fost strânse legal sau nu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: interceptari , lege , Liviu Dragnea , Parlament , Călin Popescu Tăriceanu , protocoale
Dată publicare: 14-11-2018 18:06