Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deputații au adoptat din nou legea privind avertizorii de integritate. USR susține că sunt în continuare ”deficiențe majore”

Camera Deputaţilor a adoptat, din nou, decizional, proiectul de lege privind protecţia avertizorilor în interes public care transpune o directivă UE, după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea în Parlament spre reexaminare.  

Cu toate acestea, USR susține că legea are ”o formă care descurajează în continuare raportările anonime”.

Astfel, potrivit unui comunicat al Uniunii, va fi îngreunată dezvăluirea neregulilor din instituțiile publice și sunt ridicate obstacole în accesarea fondurilor prin PNRR, în condițiile în care această lege reprezintă jalon în PNRR.

”Varianta de astăzi este un pic mai bună decât cea adoptată în iunie 2022, dar prezintă în continuare deficiențe majore în privința încurajării avertizorilor anonimi să formuleze sesizări și informări către autorități și către public. Condiția suplimentară ca aceste sesizări să fie depuse doar în cazul existenței unor indicii temeinice va descuraja formularea de sesizări. Ca să ne dăm seama mai bine, indicii temeinice înseamnă un nivel probator aproape similar cu cel impus de lege pentru măsurile preventive, un nivel exagerat. Din perspectiva noastră, se introduce o vulnerabilitate majoră în ceea ce privește atragerea fondurilor din PNRR și, de aceea, ne-am abținut astăzi la vot”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

USR a formulat mai multe amendamente la proiectul de lege privind protecția avertizorilor în interes public, ținând cont de criticile a zeci de ONG-uri care au arătat că formele votate de Coaliția PSD-PNL-UDMR - atât în iunie, cât și după reîntoarcerea legii în Parlament spre reexaminare - descurajează raportarea anonimă și, implicit, dezvăluirea neregulilor.

Citește și
Catalin Drula
USR: România riscă să rămână fără banii din PNRR, aşa cum a anunţat Codruța Kovesi

Concret, USR a propus ca și raportările care nu cuprind numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public să fie examinate și soluționate în măsura în care conțin suficiente informații referitoare la încălcări ale legii.

Majoritatea PSD-PNL-UDMR a impus însă ca examinarea și soluționarea să se facă doar dacă raportările conțin „indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”, ignorând practic Directiva UE pe care ar trebui să o transpună legea (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii), care interzice să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor.  

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult