De ce sunt atât de importante pentru PSD și PNL cele 29 de voturi din parlament ale UDMR
Your browser doesn't support HTML5 video.
Formațiunea a rămas fără cele două portofolii, deținute până acum în guvern, iar social-democrații au propus la schimb două ministere care erau atribuite însă liberalilor. De aici s-au stârnit discuții și orgolii.
"Nu lucrăm la impuse", a declarat liderul Uniunii, care a insistat că atât timp cât niciunul dintre portofoliile deținute nu se va regăsi în continuare la UDMR, formațiunea pe care o conduce nu va sprijini guvernul și nici nu va încheia cu coaliția PNL-PSD vreun acord de susținere parlamentară pentru viitor.
După ce a primit nominalizarea de la Palatul Cotroceni și dreptul de a forma un guvern, Marcel Ciolacu, împreună cu colegul său Nicolae Ciucă au mers la guvern pentru a discuta cu Kelemen Hunor.
Liderul formațiunii maghiare a spus că va continua să susțină guvernul numai dacă va primi Dezvoltarea și Ministerul Mediului, două portofolii pe care le-au condus și până acum.
În fața lui Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu a spus că sunt gata să cedeze Ministerul Energiei și Ministerul Mediului, portofolii care erau însă atribuite liberalilor, iar Nicolae Ciucă nu s-ar fi opus acestei decizii.
Voturile UDMR, importante pentru legile organiceÎnsă, în clipa când a fost confruntat cu vicepreședinții partidului a spus că nu este posibilă această măsură și PSD-ul trebuie să renunțe la unul din ministerele sale dacă vrea să mențină UDMR-ul la guvernare și să beneficieze în continuare de sprijinul celor 29 de parlamentari ai formațiunii maghiare.
De aici au început alte discuții, atât în interiorul PSD-ului, care ar putea și ei să cedeze Sănătatea sau Ministerul Fondurilor Europene, un minister pe care, de altfel, nici nu și-l doresc foarte mult. Iar liberalii au spus că mai mult decât Ministerul Energiei ei nu vor da.
În acest moment, cei de la PNL au votat o listă de ministere în care nu se regăsesc cei de la UDMR.
De ce sunt importante cele 29 de voturi ale UDMR? Nu întotdeauna liberalii și social-democrații își imobilizează oamenii la vot, nu întotdeauna legile organice au numărul necesar de voturi.