Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Darius Vâlcov, pentru Bloomberg: "Sper să obținem eliminarea ROBOR"

Guvernul vrea ca Banca Naţională a României să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate să-l elimine, a declarat, pentru Bloomberg, consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, relatează news.ro.

ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

La finalul anului trecut, Guvernul a anunţat impunerea unei taxe pe activele bancare, denumită ”taxa pe lăcomie”, care este legată de evoluţia ROBOR.

La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

Darius Vâlcov consideră că modul în care ROBOR este calculat ar trebui schimbat radical.

Citește și
bani
Indicele Robor la 3 luni a coborât la 2,90%, cel mai mic nivel din ultimele şapte luni

“Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat sau poate chiar eliminarea acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne referitoare la dobânzile din piaţă fără a mai cere aprobarea Parlamentului”, a spus Vâlcov, pentru Bloomberg.

Mugur Isărescu şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-au întâlnit, luni, la BNR, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult