Turcan promite majorarea pensiilor propusă de PSD. Avertismentul dur al economiștilor
„Doresc să spulber toată această intoxicare care s-a rostogolit în spațiul public. Legea pensiilor a fost promulgată, a fost asumată și ea se va respecta”, a declarat vicepremierul, într-un interviu acordat RFI.
Turcan a recunoscut, însă, că situația bugetului general consolidat nu este una bună. "Am preluat o situație economică deosebit de grea și trebuie să o stabilizăm", a declarat ea.
Întrebată cum va face rost guvernul de banii necesari pentru a acoperi atât angajamentele actuale cât și datoriile către mediul de afaceri (TVA nerambursat de circa 2,2 miliarde de lei), Turcan a arătat spre fondurile europene dar și spre îmbunătățirea veniturilor la bugetul de stat.
„În primul rând, avem o sursă de finanțare, pe care ne-am propus să o cheltuim până la ultimul euro și anume fondurile europene, pentru că riscul de dezangajare, adică de pierdere a unor bani este de 600 de milioane de euro, până la finalul anului (...). De asemenea, pe partea de cheltuilei de la ministerele Educației, Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu bugetul asigurărilor sociale, vom acoperi aceste cheltuieli prin venituri acumulate la buget din îmbunătățirea colectării și reduceri dramatice cu risipa care s-a înregistrat până acum”, a menționat Turcan.
Unii economiști însă, printre care se numără și Daniel Dăianu, fost economist-șef al BNR și actual președinte al Consiliului Fiscal, au atras însă atenția că respectarea calendarului de majorare a punctului de pensie, în forma actuală, ar duce la explozia deficitului bugetar.
În cifre, Dăianu a avertizat că menținerea acestui calendar va duce la un deficit de 4% din PIB anul următor, 5,7% în 2021 și 7% în 2022, caz în care România ar intra în procedura de deficit excesiv și ratingul de țară ar fi afectat, potrivit Profit.ro.
„Este un scenariu moderat optimist. Doamne ferește să ai o recesiune autentică!”, a spus Dăianu, în cadrul seminarului Eu-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR și BNR.
"Creșterea cu 40% a punctul de pensie este prea mult pentru buget. Cu alte cheltuieli plus recalculare pensii asistența socială totală aduce plus 2% din PIB în 2021 (care s-ar adăuga la 0,7% din PIB în 2020 dacă nu se iau măsuri de corecție) și alt 1% în 2022", precizează președintele Consiliului Fiscal.
Mai mult decât atât, Comisia Europeană a avertizat, săptămâna aceasta, ca deficitul bugetar va avea o creștere semnificativă în mare parte din cauza cheltuielilor cu pensiile.
Din 2014 până în acest moment valoarea punctului de pensie a crescut de la 790,7 lei la 1.265 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: rfi.ro
Etichete: guvern , raluca turcan , deficit , legea pensiilor
Dată publicare: 08-11-2019 16:11