Dacian Cioloş a semnat iniţiativa ”Fără penali”. Reacția sa
Cioloş a afirmat că "sună aproape curios să spui într-o ţară europeană că trebuie să semnezi o petiţie ca să ceri oameni cinstiţi în funcţii publice", susţinând că, dacă ai probleme penale, chiar dacă ai fost votat, "ar trebui să îţi fie jenă şi să îţi fie ruşine să ceri voturile acelea", relatează news.ro.
"Sună aproape curios să spui într-o ţară europeană că trebuie să semnezi o petiţie ca să ceri oameni cinstiţi în funcţii publice. În foarte multe ţări civilizate asta ţine de bunul simţ, în primul rând. E firesc să vrei ca banii tăi să fie gestionaţi nu doar de oameni competenţi, dar în primul rând de oameni cinstiţi. Cred că noi avem să spunem sus şi tare lucrul ăsta. Pentru mulţi dintre cei care ne conduc nu e atât de clar că, atunci când ai probleme penale, nu prea ai ce căuta în funcţii publice, chiar dacă ai în spate nişte voturi, ar trebui să îţi fie jenă şi să îţi fie ruşine să ceri voturile acelea. Asta nu are nimic de-a face cu drepturile cetăţeneşti, inclusiv cu drepturile celor cu prezumţia de nevinovăţie sau cu lucrurile celor care sunt doar urmăriţi penal şi nu condamnaţi. Dar aici vorbim de cei care sunt deja condamnaţi penal şi care în continuare, unii dintre ei au pretenţia să voteze legi, să administreze bugete publice în numele cetăţenilor", a spus Dacian Cioloş, în Piaţa Univeristăţii.
El a mai afirmat că este important ca iniţiativa USR de modificare a Constituţiei să meargă mai departe, astfel că va fi mai uşor pentru politicieni să promoveze ulterior legi cu privire la o administraţie curată şi un mediu politic curat.
"E imporant să mergem până la capăt cu acest proiect, pentru că, dacă vom avea în spate mulţi români care să susţină această idee, apoi e mult mai uşor şi legitim pentru politicienii din Parlament care doresc să promoveze legi în această direcţia - pentru a avea o administraţie curată, un mediu politic curat", a mai spus fostul premier.
Obiectivul USR este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.
Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers prin intermediul filialelor sale teritoriale. Duminică, liderul USR, Dan Barna, declara că până în prezent au fost strânse aproximativ 340.000 de semnături din cele 500.000 necesare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!