Criză sanitară a crescut nota de plată pentru alegerile locale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nimic nu este, însă, bătut în cuie. În cazul în care numărul de îmbolnăviri se va menține ridicat, alegerile din septembrie ar putea fi iar amânate, de această dată, pentru primăvară anului viitor.
Alegerile locale de anul acesta vor avea loc după reguli speciale, spune președintele Autorității Electorale Permanente.
Constantin-Florin Mituleţu-Buică: „În momentul în care se prezintă cetățeanul la ușă, primește masca, se dezinfectează, intră în secția de votare, dă masca la o parte pentru câteva secunde, va fi identificat cu actul de identitate. Se va face o propunere cu menținerea distanțării fizice, astfel încât să ne asigurăm că nu vor fi imbulzeli la secțiile de votare”.
Așadar, numărul alegătorilor prezenți în același timp în secția de votare va fi limitat. Oamenilor nu li se va permite să-și aștepte rândul în interiorul secției, ci doar afară.
Toate măsurile speciale aduc costuri suplimentare de 150 de milioane de lei. Asta ar face ca scrutinul din toamna să fie de două ori mai scump decât europarlamentarele de anul trecut. Cea mai mare parte din bani, 650 de milioane de lei, sunt cheltuilile cu oamenii angajați efectiv în organizarea scrutinului.
Potrivit calendarului stabilit pentru alegeri, încă din data de 20 de iulie, partidele pot începe să strângă semnăturile de susținere pentru candidați. Între 7 și 11 august se depun candidaturile, iar campania are loc între 28 august și 26 septembrie. Pe 27 septembrie, de la 7 dimineață și până la 9 seara, sunt deschise urnele de votare.
La acest scrutin, sunt așteptați la urne peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot.
Inițial, alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc luna trecută, dar au fost amânate pentru sfârșitul lunii septembrie, din cauza numărului în creștere de îmbolnăviri cu Covid-19.