Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Creșterea alocațiilor, amânată pentru anul viitor. Orban: Un singur lucru e cert - alocaţiile vor creşte cu 20% din 2022

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a precizat miercuri că "un singur lucru e cert" - acela că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2022, urmând ca restul majorărilor să fie decise în funcţie de situaţia economică.

"Decizia coaliţiei a fost foarte simplă: ne menţinem angajamentul de a dubla alocaţiile conform legii adoptate într-un grafic de creştere, că următoarea tranşă de creştere va fi de la 1 ianuarie. Nu suntem ca PSD, care mai avea puţin şi programa creşterea pensiilor şi salariilor din sectorul public pe următorii o sută de ani", a declarat Orban la Parlament, potrivit Agerpres.

El a adăugat că majorările ulterioare vor fi decise în funcţie de evoluţia economică.

"Vedem care e evoluţia economică, vedem care e situaţia bugetară. În funcţie de aceste date care vin din realitatea economică, vom decide creşterile ulterioare. (...) Deocamdată, un singur lucru este cert: alocaţiile vor creşte cu acel procent de 20% de la 1 ianuarie 2022", a spus liderul PNL.

De asemenea, premierul Florin Cîţu a anunţat că, în cazul în care opoziţia va ataca la CCR proiectul de lege care se află în procedură parlamentară privind creşterea alocaţiilor pentru copii, atunci Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă, pentru a se asigura că va fi menţinută stabilitatea financiară în România.

Citește și
Raluca Turcan
Sunt bani la buget pentru majorarea alocațiilor copiilor? Turcan: ”E o chestiune de decizie politică”

„La Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creştere a alocaţiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, a fost votat de toţi membrii coaliţiei. La Camera Deputaţilor, nu ştiu din ce motive, s-a întârziat acest lucru, deşi toţi avem acelaşi obiectiv – de predictibilitate, transparenţă şi reducere a deficitului bugetar în perioada următoare”, a adăugat Cîţu.

El a explicat că va fi făcută o formulă transparentă prin care vor fi crescute, în mod predictibil, alocaţiile în fiecare an. Aceleaşi formule vor exista şi pentru pensii şi pentru salariul minim.

„Nu există o tranşă 4 şi 5 de majorare a alocaţiilor. Aici nu este vorba despre dublare, este vorba despre a creşte predictibil alocaţiile în fiecare an, nu doar până la acel moment. Noi vom crea o formulă transparentă prin care vom creşte predictibil alocaţiile în fiecare an. Aşa vom face şi cu pensiile, aşa vom avea o formulă transparentă şi pentru salariul minim. Nu înseamnă că ne vom opri când se dublează sau când se triplează, ş.a.m.d. Deci lucrurile vor merge înainte”, a completat premierul.

Calendarul măririi alocațiilor

 

În perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) din OUG 123/2020 trebuia să se aplice de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie și drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an.

În aplicarea Ordonanței, alocațiile copiilor din România au fost majorate cu 20 de puncte procentuale la data de 1 august a anului trecut, urcând la 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani și copii cu handicap și la 185 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

Ulterior, de la 1 ianuarie 2021, alocațiile copiilor din România au fost majorate cu alte 20 de procente. Prin urmare, cuantumul acestora a crescut până la 427 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap; respectiv 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

La 1 iulie ar fi trebuit să aibă loc o nouă majorare de 20%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult