Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Contradicții pe baza noului cod administrativ. ”Dacă nu vor pensii speciale îşi pot da demisia”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Reuniţi în sesiune extraordinară, deputaţii au dezbătut intens codul administrativ prin care primarii primesc pensii speciale. Mai mult, aleşi locali vor putea avea în paralel propriile afaceri.

Textul a fost intens criticat de opoziţie, în timp ce puterea susţine că administraţia va funcţiona mai eficient.

Aleşii din USR şi PMP au avut amendamente şi au cerut fără succes să fie eliminate prevederile potrivit cărora toţi primarii din România care au fost vreodată în funcţie din 1992 şi până în prezent vor primi pensii speciale. Mulţi dintre ei sunt acum senatori şi deputaţi şi îşi vor putea cumula veniturile. Pe acest subiect, liberalii au făcut front comun cu puterea.

"Sunt categoric împotriva ideii de a avea pensii speciale. Nu trebuie să ne creăm categorii speciale", a susținut Eugen Tomac, deputat PMP.

"Să zică că dacă nu vor pensii speciale îşi pot da demisia în ultima zi de mandat", susține deputatul PSD Marcel Ciolacu.

Citește și
Ludovic Orban
Ludovic Orban: ”PSD nu a majorat pensiile, ci le-a tăiat. Fiecare pensionar a pierdut 35 la sută”

Pensiile se vor calcula în funcţie de salariu, iar primarul general al Capitalei ar primi peste 3600 de lei după un mandat, aproape 7300 de lei după două mandate şi aproape 11 mii de lei după trei.

Un primar de oraş reşedinţă de judeţ se va lăuda şi el cu sume consistente peste pensia normală, iar aleşii din mediul rural îşi vor rotunji deasemenea veniturile.

Parlamentarii au decis ca primarii să poată avea şi afaceri de familie, pe motiv că mulţi edili au proiecte proprii cu fonduri europene la care sunt nevoiţi să renunţe când ajung în funcţie.

"Cel mai gospodar din comună e normal să aibă o fermă", a precizat Marcel Ciolacu.

Iar o altă prevedere controversată a fost legată de faptul că, în localităţile în care minorităţile reprezintă cel puţin 20% din totalul populaţiei, în toate instituţiile şi în primarii trebuie să se vorbească şi limba lor. Întâmplător sau nu, acest amendament a fost introdus chiar înainte ca moţiunea de cenzură să fie votată. Parlamentarii maghiari au lipsit atunci din sală.

"Un antevorbitor foarte vocal a spus că folosirea limbii minorităţii în localităţile unde aceasta reprezintă cu 20% mai mult decât românii este o cedare. Vreau să vă spun că şi până acum era la fel. Nu se schimbă nimic", susține Attilla Korodi, deputat UDMR.

Deputaţii vor da luni votul final pentru noul proiect al codului administrativ.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult