Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Condițiile în care Dăncilă ar putea fi demisă. Ce spun analiștii despre criza din PSD

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vin vremuri tulburi în politică, spun analiștii, după ce Viorica Dăncilă a anunțat că va merge în Parlament să ceară un vot pentru restructurarea guvernului.

Calculele arată că PSD nu are deocamdată voturile necesare și, teoretic, Viorica Dăncilă își va pierde funcția. Dar, specialiștii în drept sunt de părere că și cu un vot negativ premierul ar putea rămâne interimar, chiar și după alegerile prezidențiale. Numai dacă opoziția o demite pe Dăncilă prin moțiune de cenzură, am putea avea un guvern de tranziție până la alegerile anticipate sau la termen, din 2020. Formarea lui implică alte calcule și negocieri complicate.

Fără o susţinere solidă în Parlament, Viorica Dăncilă a mers la o mănăstire şi a căutat sprijin divin înainte să înceapă negocierile pentru o nouă majoritate.

Viorica Dăncilă are la dispoziţie 45 de zile să ceară validarea în Parlament, aşa cum a anunţat miercuri seară, însă până atunci, trebuie să strângă 233 de voturi. Dacă va reuşi, atunci rămâne în funcţie, cu un nou guvern PSD.

Situaţia se complică dacă Viorica Dăncilă nu va primi încrederea parlamentului. Guvernul actual, deci cu miniştri interimari, ar rămâne în funcţie, la fel şi Viorica Dăncilă.

Citește și
Viorica Dancila
Dăncilă, atac la Ponta: Și-a greșit meseria, face multe scenarii

PSD ar putea apela şi la Curtea Constituţională, invocând un conflict juridic între Preşedinte şi Guvern, având în vedere că şeful statului a respins remanierea propusă de Viorica Dăncilă. Dar o decizie a judecătorilor CCR poate veni foarte târziu, ceea ce ar însemna că Viorica Dăncilă rămâne în continuare în fruntea Guvernului.

Singura modalitate prin care poate fi demis guvernul este prin moţiune de cenzură, spun specialiştii. Şi atunci, în locul PSD, ar urma să vină un guvern de tranziţie, format din toate partidele din opoziţie, aşa cum a cerut Klaus Iohannis.

Analiştii spun însă că, având în vedere contextul economic fragil, în special găurile din buget şi promisiunile făcute populaţiei, pentru opoziţie ar fi mai bine ca Viorica Dăncilă să rămână în funcţie pentru că ar avea muniţie cu un guverne interimar sau slab. Preluarea guvernării acum implică riscuri pentru toate partidele anti-PSD.

Cristian Pârvulescu, analist: ”Opoziția are o mare problemă- este divizată între PNL-USR, și ALDE-Pro România. Opoziția nu ar putea să-și îndeplinească un program de guvernare, nici nu are timp la dispoziție. Partidele cu ptoențial de negociere, ALDE și Pro România, au tot interesul să forțeze o schimbare de guvernare acum, pentru că accesul la resurse le-ar salva la alegerile locale de anul viitor.”

În momentul de faţă, PSD mai are puţin peste 200 de voturi, iar numărul lor scade pe zi ce trece, în condiţiile în care social-democraţii pleacă, rând pe rând, în partidul lui Victor Ponta. Acesta s-a arată dispus să intre la guvernare alături de PSD cu condiţia ca Viorica Dăncilă să se retragă din cursă prezidenţială.

Cert e că oricare din variante va influenţa considerabil alegerile prezidenţiale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult